Gryta med lammlägg, apelsin och linser

Introduktion och förberedelse

Koka lammlägg till en mustig och god gryta smaksatt med en touch av apelsin och lite matiga linser.

Förutom apelsin smaksätts grytan med vitlök, lök, rosmarin, timjan, salvia, stjälkselleri, morot och lite tomatpuré.

Mot slutet hade jag i potatis för att reda grytan.

Ett långkok med riktigt mustig och elegant smak.

Serveringsförslag

Val av lamm

Du kan koka grytan på framlägg eller baklägg av lamm. Annat lammkött med ben som lammnacke, bog, skivad stek med mera blir också gott.

Jag lagade med svenskt lamm och ekologiska gröna linser, morot samt potatis med mera.

Använd helst en ekologisk apelsin eller skrubba apelsinen noga innan du river skalet.

4 portioner gryta med lammlägg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammlägg, framlägg eller baklägg
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 stjälk bladselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 morot
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 1 liten kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 1 medelstor potatis
  • 1 dl gröna linser

Tillagning

  1. Skala och hacka löken och vitlök. Strimla och hacka blekselleri. Lägg i en stekgryta med lock.
  2. Tillsätt olivoljan och fräs på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs fem minuter till på låg värme.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  5. Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  6. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning. Låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder.
  7. Bryn lammlägget runt om i smör i en stekpanna vid sidan. Salta och peppra under tiden. Lägg över köttet i grytan när du brynt det. Tillsätt eventuellt lite mer vatten så att det täcker nästan allt kött.
  8. Skala och tärna en morot smått och tillsätt den.
  9. Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  10. Lägg i timjan, rosmarin och salvia.
  11. Koka med lock och koka på låg värme i ca 1,5 timmar.
  12. Skala potatis och tärna den. Tillsätt till grytan efter 1,5 timmar.
  13. Tillsätt linser efter 1,5 timmar och rör runt.
  14. Koka ytterligare ca 30 minuter tills linserna är mjuka.
  15. Smaka av grytan med salt.
  16. Grytan är klar att servera med önskade tillbehör som några extra kokta potatisar eller annat förslag enligt ovan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.