Fylld spenatbaguette med prosciutto

Introduktion och förberedelse

Fyll ett gott hembakt bröd av spenatbaguette - eller köp ett gott liknande bröd - och fyll med prosciutto lufttorkad skinka, stark senap eller pesto, ruccola samt rödlök.

En god smörgås eller macka till picknick, lunch eller utflykt.

Med hembakt eller köpt bröd

  • Du kan baka brödet i receptet nedan eller köpa ett färdigt gott liknande bröd. Förslag på köpta bröd är surdegsbaguette, bake-off bröd, ciabatta eller rustik fralla typ fröfralla.
  • Nedan är recept på att baka en omgång spenatbaguette som blir tre stora baguetter. Det kan man såklart göra många mackor av (ca 9 stora) men här ger jag tips på fyllning till en portion.
  • Brödet är såklart mycket gott som vanligt bröd till måltider och du kan frysa in det som blir över från mackorna.
  • Till bakningen av brödet kan du använda fryst hackad eller hel spenat eller ca 1 liter färsk spenat ex. en stor påse babyspenat.
  • Brödet blir mycket gott om du bakar på baksten men det går bra att baka utan baksten också.

Varianter på fyllning

Vidare kan du fylla baguetterna med något annat du gillar. Några förslag jag gillar är med:

Förslag på fyllning i mackorna med prosciutto, rödlök, sallad med mera.
Fyll med baguetterna eller mackorna med prosciutto eller något annat du gillar.

1 portioner spenatbaguette med prosciutto

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 250 gram fryst spenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt
  • FYLLNING PÅLÄGG PER MACKA: 3 skivor prosciutto eller annan god lufttorkad skinka
  • 1 tsk smör eller smörgårsmargarin eller pesto
  • 1 tsk stark fransk senap eller pesto
  • 3 blad sallad som ruccola eller blandad grönsallad
  • 0,25 rödlök

Tillagning

  1. Hembakt spenatbaguette: Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung och allt mjöl utom en dl.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till baguettliknande bröd.
  12. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
  13. Grädda bröden på vanlig plåt eller dra över bakplåtspappret med bröden på en varm bakstenen (som du tagit ur ugnen).
  14. Grädda spenatbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Det gör inget utan tvärtom är det bara bra att öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen och då blir bröden knaprigare i ytan.
  15. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
  16. DAGS ATT FYLLA BRÖDET: Skölj ruccola eller sallad noga.
  17. Bred först på smör eller pesto, sedan senap eller mer pesto, lägg på några blad sallad, skinkan samt strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.