Gratinerad grönkål med ost
Gratinera strimlad blancherad grönkål med mozzarella-ost, parmesan och grädde. Får god smak av vitlök och schalottenlök.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj och skär bort de grova stammarna i mitten på grönkålsbladen.
- Koka upp en stor kastrull med ca 1 liter vatten.
- Dela grönkålen i grova bitar och koka den i 3 minuter.
- Häll av och låt rinna av.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Stek löken på medelvärme i olivolja i 10 minuter i en panna med höga kanter.
- Tillsätt grönkålen och fräs i ytterligare 3 minuter.
- Salta och tillsätt pressad vitlök. Fräs en minut till.
- Häll i grädde, vatten samt den rivna osten. Värm upp och smaka av med eventuellt mer salt.
- Lägg över i en ugnsform eller gratängform.
- Strö över parmesan.
- Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills den har fin färg.
Serveringsförslag
- Grönkålen blir ett grönsakstillbehör som även är sås.
- Passar till det mesta som stekt lax, kött, kyckling eller vego. Samt även till julbordet.
Varianter
- Istället för färsk grönkål kan du ta frysta hackad grönkål.
- Grönkål kan ersättas eller blandas med svartkål eller purpurkål.
- Detta är en variant på mitt recept på gratinerade brytbönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal