Gratinerad grönkål med ost

Gratinera strimlad blancherad grönkål med mozzarella-ost, parmesan och grädde. Får god smak av vitlök och schalottenlök.

4 portioner gratinerad grönkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram färsk grönkål
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven mozzarellaost
  • 3 tsk riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och skär bort de grova stammarna i mitten på grönkålsbladen.
  3. Koka upp en stor kastrull med ca 1 liter vatten.
  4. Dela grönkålen i grova bitar och koka den i 3 minuter.
  5. Häll av och låt rinna av.
  6. Skala och finhacka schalottenlöken.
  7. Stek löken på medelvärme i olivolja i 10 minuter i en panna med höga kanter.
  8. Tillsätt grönkålen och fräs i ytterligare 3 minuter.
  9. Salta och tillsätt pressad vitlök. Fräs en minut till.
  10. Häll i grädde, vatten samt den rivna osten. Värm upp och smaka av med eventuellt mer salt.
  11. Lägg över i en ugnsform eller gratängform.
  12. Strö över parmesan.
  13. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills den har fin färg.
Grönkålen serverad med ett förslag på lax och rött råris till.
Grönkålen passar som grönsakstillbehör och sås till det mesta. Som förslagsvis med stekt lax och rött råris till.

Serveringsförslag

  • Grönkålen blir ett grönsakstillbehör som även är sås.
  • Passar till det mesta som stekt lax, kött, kyckling eller vego. Samt även till julbordet.

Varianter

  • Istället för färsk grönkål kan du ta frysta hackad grönkål.
  • Grönkål kan ersättas eller blandas med svartkål eller purpurkål.
  • Detta är en variant på mitt recept på gratinerade brytbönor.

Gratinerad grönkål i gräddig sås toppad med ost i form
Gratinerad grönkål blir mycket god och krämig i gräddig sås toppad med ost som mozzarella och äkta parmesan.

E-mail
Medel: 4.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-16