Gratinerad grönkål med ost

Introduktion och förberedelse

Gratinera strimlad blancherad grönkål med mozzarella-ost, parmesan och grädde. Får god smak av vitlök och schalottenlök.

Serveringsförslag

  • Grönkålen blir ett grönsakstillbehör som även är sås.
  • Passar till det mesta som stekt lax, kött, kyckling eller vego. Samt även till julbordet.

Varianter

  • Istället för färsk grönkål kan du ta frysta hackad grönkål.
  • Grönkål kan ersättas eller blandas med svartkål eller purpurkål.
  • Detta är en variant på mitt recept på gratinerade brytbönor.

Gratinerad grönkål i gräddig sås toppad med ost i form
Gratinerad grönkål blir mycket god och krämig i gräddig sås toppad med ost som mozzarella och äkta parmesan.

4 portioner gratinerad grönkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram färsk grönkål
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven mozzarellaost
  • 3 tsk riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och skär bort de grova stammarna i mitten på grönkålsbladen.
  3. Koka upp en stor kastrull med ca 1 liter vatten.
  4. Dela grönkålen i grova bitar och koka den i 3 minuter.
  5. Häll av och låt rinna av.
  6. Skala och finhacka schalottenlöken.
  7. Stek löken på medelvärme i olivolja i 10 minuter i en panna med höga kanter.
  8. Tillsätt grönkålen och fräs i ytterligare 3 minuter.
  9. Salta och tillsätt pressad vitlök. Fräs en minut till.
  10. Häll i grädde, vatten samt den rivna osten. Värm upp och smaka av med eventuellt mer salt.
  11. Lägg över i en ugnsform eller gratängform.
  12. Strö över parmesan.
  13. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills den har fin färg.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-16