Vitlöksfyllda champinjoner
Vitlöksfyllda champinjoner är grillade champinjonhattar fyllda med vitlökssmör.
Vitlökssmöret smälter i hattarna så det blir både grönsakstillbehör och kryddsmör i ett!
Vitlök, smör och svamp passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Putsa rent svamparna. Bryt loss foten så du får en champinjonhatt likt en skål upp och ner. Resterna från svampen kan du spara/frysa in och ha till annat.
- Lägg smör i en skål. Mikra 10 sekunder i taget tills det är mjukt - utan att smälta.
- Blanda i pressad vitlök, hackad persilja, citron, worcestershiresås, salt och peppar.
- Fördela smöret i hattarna. Hit kan du förbereda och ha i kylen upp till någon dag innan.
- Grilla svamparna med vitlökssmöret upp på het grill så de får lite färg undertill några minuter. Lägg sedan över svamparna försiktigt utan att spilla ut smält vitlökssmör i en folieform eller grillfat med folie du vikt upp kanterna på.
- Tillaga ca 10 minuter ytterligare tills smöret smält helt och svamparna är tillagade. De kan stå lite vid sidan på grillen medan du grillar övrigt.
- Servera svamparna försiktigt utan att spilla ut smöret.
Serveringsförslag
- Goda som grönsakstillbehör från grillen eller som vegetariskt alternativ.
- Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sweet chili-sås.
Varianter
- Du kan även fylla med annat kryddsmör - förslagsvis Café de Paris, rödbetssmör eller persiljesmör. Eller dillsmör om du serverar till fisk.
- Istället för hemgjort vitlökssmör kan du köpa färdig valfritt kryddsmör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal