Vitlöksfyllda champinjoner
Vitlöksfyllda champinjoner är grillade champinjonhattar fyllda med vitlökssmör.
Vitlökssmöret smälter i hattarna så det blir både grönsakstillbehör och kryddsmör i ett!
Vitlök, smör och svamp passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Putsa rent svamparna. Bryt loss foten så du får en champinjonhatt likt en skål upp och ner. Resterna från svampen kan du spara/frysa in och ha till annat.
- Lägg smör i en skål. Mikra 10 sekunder i taget tills det är mjukt - utan att smälta.
- Blanda i pressad vitlök, hackad persilja, citron, worcestershiresås, salt och peppar.
- Fördela smöret i hattarna. Hit kan du förbereda och ha i kylen upp till någon dag innan.
- Grilla svamparna med vitlökssmöret upp på het grill så de får lite färg undertill några minuter. Lägg sedan över svamparna försiktigt utan att spilla ut smält vitlökssmör i en folieform eller grillfat med folie du vikt upp kanterna på.
- Tillaga ca 10 minuter ytterligare tills smöret smält helt och svamparna är tillagade. De kan stå lite vid sidan på grillen medan du grillar övrigt.
- Servera svamparna försiktigt utan att spilla ut smöret.
Serveringsförslag
- Goda som grönsakstillbehör från grillen eller som vegetariskt alternativ.
- Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sweet chili-sås.
Varianter
- Du kan även fylla med annat kryddsmör - förslagsvis Café de Paris, rödbetssmör eller persiljesmör. Eller dillsmör om du serverar till fisk.
- Istället för hemgjort vitlökssmör kan du köpa färdig valfritt kryddsmör.
![De vitlökssmörsfyllda svamparna blir ett festligt tillbehör till det mesta på grillen. Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sås av sweet chili med gräddfil. De vitlökssmörsfyllda svamparna blir ett festligt tillbehör till det mesta på grillen. Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sås av sweet chili med gräddfil.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/vitloksfyllda_champinjoner_1200_13.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal