Vitlöksfyllda champinjoner

Vitlöksfyllda champinjoner är grillade champinjonhattar fyllda med vitlökssmör.

Vitlökssmöret smälter i hattarna så det blir både grönsakstillbehör och kryddsmör i ett!

Vitlök, smör och svamp passar mycket bra ihop.

4 portioner vitlöksfyllda champinjoner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 medelstora champinjoner, vanliga eller skogschampinjoner, 250 gram
  • 80 gram smör
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad persilja, fryst eller färsk
  • 1 tsk pressad citron, färsk eller på flaska
  • 1/2 tsk worcestershiresås
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa rent svamparna. Bryt loss foten så du får en champinjonhatt likt en skål upp och ner. Resterna från svampen kan du spara/frysa in och ha till annat.
  2. Lägg smör i en skål. Mikra 10 sekunder i taget tills det är mjukt - utan att smälta.
  3. Blanda i pressad vitlök, hackad persilja, citron, worcestershiresås, salt och peppar.
  4. Fördela smöret i hattarna. Hit kan du förbereda och ha i kylen upp till någon dag innan.
  5. Grilla svamparna med vitlökssmöret upp på het grill så de får lite färg undertill några minuter. Lägg sedan över svamparna försiktigt utan att spilla ut smält vitlökssmör i en folieform eller grillfat med folie du vikt upp kanterna på.
  6. Tillaga ca 10 minuter ytterligare tills smöret smält helt och svamparna är tillagade. De kan stå lite vid sidan på grillen medan du grillar övrigt.
  7. Servera svamparna försiktigt utan att spilla ut smöret.
Vitlök, smör, persilja, skogschampinjoner, citron, worcestershiresås, salt och peppar.
Vitlök, smör, persilja, skogschampinjoner, citron, worcestershiresås, salt och peppar.
Ta loss foten ur svamphattarna. Svampen som blir över kan sparas till annat.
Ta loss foten ur svamphattarna. Svampen som blir över kan sparas till annat.
Blanda ihop vitlökssmöret av mjukt smör, pressad vitlök, hackad persilja, citron, worcestershiresås, salt samt peppar.
Blanda ihop vitlökssmöret av mjukt smör, pressad vitlök, hackad persilja, citron, worcestershiresås, salt samt peppar.
Fördela vitlökssmöret i hattarna.
Fördela vitlökssmöret i hattarna.
Grilla svamparna så de får färg på hög värme några minuter först.
Grilla svamparna så de får färg på hög värme några minuter först.
Lägg försiktigt över svamparna på en bricka med folie med uppvikta kanter, folieform eller ugnsfast panna. Detta så inte smöret riskerar rinna ut.
Lägg försiktigt över svamparna på en bricka med folie med uppvikta kanter, folieform eller ugnsfast panna. Detta så inte smöret riskerar rinna ut.
Tillaga ca 10 minuter eller medan du grillar annat så att smöret smälter och svampen blir genomstekt.
Tillaga ca 10 minuter eller medan du grillar annat så att smöret smälter och svampen blir genomstekt.

Serveringsförslag

Varianter

De vitlökssmörsfyllda svamparna blir ett festligt tillbehör till det mesta på grillen. Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sås av sweet chili med gräddfil.
De vitlökssmörsfyllda svamparna blir ett festligt tillbehör till det mesta på grillen. Jag hade dem till fläskytterfiléspett, grillad potatis och sås av sweet chili med gräddfil.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-14

Tillbehör och liknande: