Grillad romansallad
Kan man grilla sallad? Jodå prova grillad romansallad med olivolja, chiliflakes, citron och rostade pinjenötter.
Salladen får färg på grillen och sedan kan du grilla klart den på lägre värme vid sidan på grillen eller i en grillform eller folieform.
Tillagning
- Tänd grillen. Du kan välja att enbart grilla och/eller laga i ugnen - sätt i så fall ugnen på vanlig ugn 200 grader.
- Skär bort yttersta mm på "foten" på salladen men den ska ändå sitta ihop. Dela i två delar som sitter ihop nedtill. Skölj och torka romansalladen.
- Lägg på grillen med snittytan nedåt och låt får färg några minuter. Vänd och grilla någon minut till och låt få lite färg.
- Lägg över salladen i en grillform eller folieform. Eller lägg över i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen. Ringla över citronsaft och olivolja samt strö över chiliflakes samt flingsalt. Laga salladen i ytterligare 10 minuter på grillen eller i ugnen.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna någon minut. Vänd runt tills de får färg.
- Servera romansalladen varm och toppa med pinjenötterna.
Serveringsförslag
- Gott som vegetarisk eller vegan rätt på grillen. Ett förslag är då att mixa en sås av soyghurt och vegan fetaost eller denna vitlökssås.
- Gott som grönsakstillbehör.
- Passar även som förrätt med ett gott bröd som vitlöksbröd, ostgratinerade breadsticks eller hembakt grissini till.
- Jag serverade salladen som på bilden nedan med en kall fetaostsås samt grillad kycklingspett med glaze.
I ugnen
Istället för att grilla klart salladen på grillen kan du sätta in den ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Eller ugnsbaka romansalladen i ugnen utan att grilla på 200 grader i 15 minuter.
Varianter
- Romansalladen blir också god att pensla med asiatisk marinad, sojamarinad eller citronglaze.
- Pinjenötter kan bytas mot rostade valnötter, hasselnötter, sesamfrön, pumpafrön eller uteslutas.
- Kan även toppas med riven parmesan.
- Citronsaft kan bytas mot en god vinäger som vit balsamvinäger, äppelcidervinäger eller ringla över en lyxig balsamvinäger.
- Som sås passar även kall parmesanröra, mojo rojo-sås eller caesardressing.
- Gott är även att toppa den varma salladen med ett kryddsmör som sardellsmör, Café de Paris, Lime- och koriandersmör eller vitlökssmör. Kryddsmören kan göras med mjölkfritt margarin för vegan variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal