Grillad romansallad

Introduktion och förberedelse

Kan man grilla sallad? Jodå prova grillad romansallad med olivolja, chiliflakes, citron och rostade pinjenötter.

Salladen får färg på grillen och sedan kan du grilla klart den på lägre värme vid sidan på grillen eller i en grillform eller folieform.

Serveringsförslag

  • Gott som vegetarisk eller vegan rätt på grillen. Ett förslag är då att mixa en sås av soyghurt och vegan fetaost eller denna vitlökssås.
  • Gott som grönsakstillbehör.
  • Passar även som förrätt med ett gott bröd som vitlöksbröd, ostgratinerade breadsticks eller hembakt grissini till.
  • Jag serverade salladen som på bilden nedan med en kall fetaostsås samt grillad kycklingspett med glaze.

I ugnen

Istället för att grilla klart salladen på grillen kan du sätta in den ugnen i 10 minuter på 200 grader.

Eller ugnsbaka romansalladen i ugnen utan att grilla på 200 grader i 15 minuter.

Varianter

Grillad romansallad serverad som grönsakstillbehör med fetaostsås till kycklingspett
Grillad romansallad serverad som grönsakstillbehör garnerad med pinjenötter samt en salt fetaostsås och kycklingspett till.

4 portioner grillad romansallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 huvud romansallad, 400 - 500 gram
  • 2 tsk citronsaft
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 25 gram pinjenötter, en halv påse

Tillagning

  1. Tänd grillen. Du kan välja att enbart grilla och/eller laga i ugnen - sätt i så fall ugnen på vanlig ugn 200 grader.
  2. Skär bort yttersta mm på "foten" på salladen men den ska ändå sitta ihop. Dela i två delar som sitter ihop nedtill. Skölj och torka romansalladen.
  3. Lägg på grillen med snittytan nedåt och låt får färg några minuter. Vänd och grilla någon minut till och låt få lite färg.
  4. Lägg över salladen i en grillform eller folieform. Eller lägg över i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen. Ringla över citronsaft och olivolja samt strö över chiliflakes samt flingsalt. Laga salladen i ytterligare 10 minuter på grillen eller i ugnen.
  5. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna någon minut. Vänd runt tills de får färg.
  6. Servera romansalladen varm och toppa med pinjenötterna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-23