Mojo rojo sås

Introduktion och förberedelse

En god kryddig och pikant ljust röd sås - likt en majonnäs - med vitlök, paprika, cayenne chili, spiskummin, vitt bröd mixat med äggula och olivolja.

Såsen passar till det mesta grillat men är speciellt god till klyftpotatis, rostade hela småpotatis, saltrostad potatis, patatas bravas och grillade grönsaker eller stekt eller grillat kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.

Såsen håller sig länge i kylen.

Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.

Mojo rojo är en spansk sås från Kanarieöarna.

6 portioner Mojo rojo sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 15 klyftor vitlök
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl olivolja
  • 4 msk vatten

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
  2. Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt.
  3. Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer.
  4. Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras eller förvaras i kylen till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25