Mojo rojo sås
En god kryddig och pikant ljust röd sås - likt en majonnäs - med vitlök, paprika, cayenne chili, spiskummin, vitt bröd mixat med äggula och olivolja.
Mojo rojo är en spansk sås från Kanarieöarna.
Tillagning
- Skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
- Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt.
- Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer.
- Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras eller förvaras i kylen till servering.
Serveringsförslag
Såsen passar till det mesta grillat men är speciellt god till klyftpotatis, rostade hela småpotatis, saltrostad potatis, patatas bravas och grillade grönsaker eller stekt eller grillat kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Framförhållning
Du kan laga såsen i god tid och ha i kylen någon vecka.
Med rostad vitlök
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal