Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil

Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.

Gräddfilssås passar till mycket - som dipp eller sås till inkokt eller rökt fisk, matjesill, stekt panerad fisk, stekt strömming eller sill, kallt skivat kött som kassler, rostbiff eller skinka; vidare grillad kyckling eller korv; smaksätt tärnad kokt kall potatis till potatissallad, fyll som sås i bakad potatis, ha till potatisklyftor med mera. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.

Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker. Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.

4 portioner gräddfilssås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • Med vitlök och chili: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 5 droppar tabascosås
  • Texmex: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • Med fetaost: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • Med pesto: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • Med curry och äpple: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • Med fransk senap: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • Med pepparrot: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • Med avokado: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • Med rom: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • Med kaviar: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • Med dill och gräslök: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer