Grillad chilikyckling med potatissallad

Grillad chilikyckling med potatissallad samt stekta tomathalvor och grönsallad. Het grillad eller stekt kycklingfilé smaksatt med chili.

Här med potatissallad som tar ett tag att koka men du kan ha valfritt tillbehör till kycklingen ex. klyftpotatis, kokt potatis, rostade rotfrukter eller grönsaker, ris, quinoa, råris eller köpt potatissallad.

Du kan använda valfri chili efter smak och tillgång ex. chiliflakes, färsk chili eller cayenne. En tsk het chilisås eller 2 msk söt chilisås funkar också. Vidare alternativ är några droppar tabasco. Du kan använda valfri chili efter tycke. Ex. chiliflakes eller 0,5 finhackad färsk röd chili, 2 krm cayennepeppar eller någon tsk sambal oelek.

Räkna en kycklingfilé per portion. Godast är majskyckling eller krav-kyckling - gärna med skinnet kvar.

4 portioner grillad chilikyckling

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • Potatis- och äppelsallad: 600 gram färskpotatis eller annan fast potatis
  • 1 halv purjolök
  • 2 äpplen
  • 2 msk fransk senap
  • 2,5 dl gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Stekta tomater: 4 kvisttomater
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Potatis- och äppelsallad: skala ev. potatis med fult skal eller skrapa och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter.
  3. Skär kycklingfilén så att det bildas två tunnare filéer. Banka gärna ut dem lite med en köttklubba.
  4. Blanda dem med olivolja, salt, peppar och chili i en skål. Låt stå medan potatisen kokar och svalnar.
  5. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Lägg purjolöken i en kastrull med 0,5 dl vatten och koka den under lock i ca 2 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Häll av potatisen och låt sedan potatisen svalna.
  8. Stekta tomathalvor: Skölj och dela tomaterna i halvor.
  9. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano.
  10. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  11. Skölj och tärna äpplena.
  12. Tärna potatisen i grova tärningar.
  13. Blanda ihop potatis, äpple och purjolök med gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche samt majonnäs, senap, salt och svartpeppar.
  14. Grilla eller stek kycklingfiléerna ca 5 minuter på varje sida tills de fått färg. Kontrollera genom att skära ett snitt i kycklingen att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
  15. Skölj grönsalladen.
  16. Servera chilikycklingen med potatis- och äppelsallad, de stekta tomathalvorna samt en grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept