Grillad chilikyckling med potatissallad

Introduktion och förberedelse

Grillad chilikyckling med potatissallad samt stekta tomathalvor och grönsallad.

Het grillad eller stekt kycklingfilé smaksatt med chili.

Serveringsförslag

Jag serverade kycklingen med en krämig potatissallad, tomathalvor och grönsallad - se nedan recept.

Du kan ha valfritt tillbehör till kycklingen ex. klyftpotatis, kokt potatis, minihasselbackspotatis, rostade rotfrukter eller grönsaker, havreris, råris eller köpt potatissallad.

Varianter

Du kan använda valfri chili efter smak och tillgång ex. chiliflakes, färsk chili eller cayenne. En tsk het chilisås eller 2 msk söt chilisås funkar också. Vidare alternativ är några droppar tabasco, 2 krm cayennepeppar eller någon tsk sambal oelek.

Val av kyckling

Räkna en kycklingfilé per portion. Köp svensk kyckling. Godast är majskyckling eller krav-kyckling - gärna med skinnet kvar.

4 portioner grillad chilikyckling

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • Potatis- och äppelsallad: 600 gram färskpotatis eller annan fast potatis
  • 1 halv purjolök
  • 2 äpplen
  • 2 msk fransk senap
  • 2,5 dl gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Stekta tomater: 4 kvisttomater
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Potatis- och äppelsallad: skala ev. potatis med fult skal eller skrapa och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter.
  3. Skär kycklingfilén så att det bildas två tunnare filéer. Banka gärna ut dem lite med en köttklubba.
  4. Blanda dem med olivolja, salt, peppar och chili i en skål. Låt stå medan potatisen kokar och svalnar.
  5. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Lägg purjolöken i en kastrull med 0,5 dl vatten och koka den under lock i ca 2 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Häll av potatisen och låt sedan potatisen svalna.
  8. Stekta tomathalvor: Skölj och dela tomaterna i halvor.
  9. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano.
  10. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  11. Skölj och tärna äpplena.
  12. Tärna potatisen i grova tärningar.
  13. Blanda ihop potatis, äpple och purjolök med gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche samt majonnäs, senap, salt och svartpeppar.
  14. Grilla eller stek kycklingfiléerna ca 5 minuter på varje sida tills de fått färg. Kontrollera genom att skära ett snitt i kycklingen att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
  15. Skölj grönsalladen.
  16. Servera chilikycklingen med potatis- och äppelsallad, de stekta tomathalvorna samt en grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 684 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24

Tillbehör och liknande recept: