Hemgjord dippsås till grönsaker

Introduktion och förberedelse

God kall dippsås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, färsk paprika, selleri, chips och/eller rädisor.

Grönsaker med dipp är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.

Mitt tips är att välja 3-4 grönsaker. Till fyra portioner kan du ta en halv gurka, 3-4 morötter, 3-4 stjälkar selleri och en röd paprika eller liknande mängd. Det som blir över är bara att ställa in i kylen och kanske laga någon mat av senare.

Några goda grönsaker att dippa:

  • Gurka - skalad eller oskalad skuren i stavar.
  • Morot - skalad och skuren i stavar.
  • Selleri-stjälkar - tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
  • Röd eller gul paprika - skär av kinderna och sedan i fingerstora strimlor.
  • Zucchini - skuren i stavar.
  • Blomkål - delad i små buketter.
  • Rädisor och cocktailtomater - servera eventuellt med en tandpetare att hålla dem i.

Varianter

  • Istället för salladskrydda kan du ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver.
  • Alternativ till smaksättning: 1 tsk curry (currydip), 1 tsk paprika pulver (paprikadipp) eller några droppar tabasco (chilidip).
  • Hetare variant på dippsås med sweet chili.
  • Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar med mera.
  • Vegan dippsås kan du laga med Oatly Fraiche istället för gräddfil. Uteslut honung.

4 portioner dippsås till grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 krm salt
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
  2. Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
  3. Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
  4. Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
E-mail
Medel: 3.5 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer