Dippsås till grönsaker
God kall dippsås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, färsk paprika, selleri, chips och/eller rädisor.
Grönsaksstavar med dipp är gott och rätt nyttigt - med undantag för chipsen - som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Tillagning
- Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
- Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
- Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
- Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
Val av grönsaker
Mitt tips är att välja 3-4 grönsaker. Till fyra portioner kan du ta en halv gurka, 3-4 morötter, 3-4 stjälkar selleri och en röd paprika eller liknande mängd.
Det som blir över är bara att ställa in i kylen och kanske laga någon mat av senare.
Några goda grönsaker att dippa
- Gurka - skalad eller oskalad skuren i stavar.
- Morot - skalad och skuren i stavar.
- Selleri-stjälkar - tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
- Röd eller gul paprika - skär av kinderna och sedan i fingerstora strimlor.
- Zucchini - skuren i stavar.
- Blomkål - delad i små buketter.
- Rädisor och cocktailtomater - servera eventuellt med en tandpetare att hålla dem i.
Varianter
- Istället för salladskrydda kan du ta valfri färdig dippmix.
- Vill du blanda egen dippmix är ett förslag att ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver
- Currydipp får du med 1 tsk currypulver.
- Paprikadipp får du med 1 tsk paprika pulver. Gott med några krm lökpulver och/eller vitlökspulver samt något krm cayenne och gurkmeja.
- Dilldipp får du med 2 msk torkad dill, 1 tsk lökpulver och något krm vitlökspulver. Hacka gärna med lite färsk dill eller använd fryst hackad dill 35 gram.
- Hetare chilidipp - dippsås med sweet chili.
- Gott i dippsås är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, ostpulver, smältost med mera.
- Här med gräddfil men du kan också blanda samt ha i crème fraiche, matyoghurt och/eller majonnäs. Gräddfil och matyoghurt är runt 10-12 %, crème fraiche 34 % och majonnäs 80% fett.
- Vegan dippsås kan du laga med Oatly Fraiche eller soyghurt blandat med lite vegan majonnäs istället för gräddfil. Uteslut honung.
Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal