Hemgjord dippsås till grönsaker

God kall dippsås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, färsk paprika, selleri, chips och/eller rädisor.

Grönsaker med dipp är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.

Mitt tips är att välja 3-4 grönsaker. Till fyra portioner kan du ta en halv gurka, 3-4 morötter, 3-4 stjälkar selleri och en röd paprika eller liknande mängd. Det som blir över är bara att ställa in i kylen och kanske laga någon mat av senare.

Några goda grönsaker att dippa:

  • Gurka - skalad eller oskalad skuren i stavar.
  • Morot - skalad och skuren i stavar.
  • Selleri-stjälkar - tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
  • Röd eller gul paprika - skär av kinderna och sedan i fingerstora strimlor.
  • Zucchini - skuren i stavar.
  • Blomkål - delad i små buketter.
  • Rädisor och cocktailtomater - servera eventuellt med en tandpetare att hålla dem i.

Varianter

  • Istället för salladskrydda kan du ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver.
  • Alternativ till smaksättning: 1 tsk curry (currydip), 1 tsk paprika pulver (paprikadipp) eller några droppar tabasco (chilidip).
  • Hetare variant på dippsås med sweet chili.
  • Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar med mera.
  • Vegan dippsås kan du laga med Oatly Fraiche istället för gräddfil. Uteslut honung.

4 portioner dippsås till grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 krm salt
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
  2. Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
  3. Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
  4. Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer