Hemgjord dippsås till grönsaker

God kall dippsås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, färsk paprika, selleri, chips och/eller rädisor.

Grönsaker med dipp är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.

Mitt tips är att välja 3-4 grönsaker. Till fyra portioner kan du ta en halv gurka, 3-4 morötter, 3-4 stjälkar selleri och en röd paprika eller liknande mängd. Det som blir över är bara att ställa in i kylen och kanske laga någon mat av senare.

Några goda grönsaker att dippa:

  • Gurka - skalad eller oskalad skuren i stavar.
  • Morot - skalad och skuren i stavar.
  • Selleri-stjälkar - tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
  • Röd eller gul paprika - skär av kinderna och sedan i fingerstora strimlor.
  • Zucchini - skuren i stavar.
  • Blomkål - delad i små buketter.
  • Rädisor och cocktailtomater - servera eventuellt med en tandpetare att hålla dem i.

Varianter

  • Istället för salladskrydda kan du ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver.
  • Alternativ till smaksättning: 1 tsk curry (currydip), 1 tsk paprika pulver (paprikadipp) eller några droppar tabasco (chilidip).
  • Hetare variant på dippsås med sweet chili.
  • Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar med mera.
  • Vegan dippsås kan du laga med Oatly Fraiche istället för gräddfil. Uteslut honung.

4 portioner dippsås till grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 krm salt
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
  2. Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
  3. Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
  4. Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.