Dippsås till grönsaker

Introduktion och förberedelse

God kall dippsås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomkålsbuketter, färsk paprika, selleri, chips och/eller rädisor.

Grönsaksstavar med dipp är gott och rätt nyttigt - med undantag för chipsen - som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.

Val av grönsaker

Mitt tips är att välja 3-4 grönsaker. Till fyra portioner kan du ta en halv gurka, 3-4 morötter, 3-4 stjälkar selleri och en röd paprika eller liknande mängd.

Det som blir över är bara att ställa in i kylen och kanske laga någon mat av senare.

Några goda grönsaker att dippa

  • Gurka - skalad eller oskalad skuren i stavar.
  • Morot - skalad och skuren i stavar.
  • Selleri-stjälkar - tjocka stjälkar kan du dela till tunnare stavar.
  • Röd eller gul paprika - skär av kinderna och sedan i fingerstora strimlor.
  • Zucchini - skuren i stavar.
  • Blomkål - delad i små buketter.
  • Rädisor och cocktailtomater - servera eventuellt med en tandpetare att hålla dem i.

Varianter

  • Istället för salladskrydda kan du ta valfri färdig dippmix.
  • Vill du blanda egen dippmix är ett förslag att ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver
  • Currydipp får du med 1 tsk currypulver.
  • Paprikadipp får du med 1 tsk paprika pulver. Gott med några krm lökpulver och/eller vitlökspulver samt något krm cayenne och gurkmeja.
  • Dilldipp får du med 2 msk torkad dill, 1 tsk lökpulver och något krm vitlökspulver. Hacka gärna med lite färsk dill eller använd fryst hackad dill 35 gram.
  • Hetare chilidipp - dippsås med sweet chili.
  • Gott i dippsås är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, ostpulver, smältost med mera.
  • Här med gräddfil men du kan också blanda samt ha i crème fraiche, matyoghurt och/eller majonnäs. Gräddfil och matyoghurt är runt 10-12 %, crème fraiche 34 % och majonnäs 80% fett.
  • Vegan dippsås kan du laga med Oatly Fraiche eller soyghurt blandat med lite vegan majonnäs istället för gräddfil. Uteslut honung.

4 portioner dippsås till grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk salladskrydda eller 1 påse valfri dippmix ca 24 gram eller annan kryddning - se ovan
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 krm salt
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
  2. Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
  3. Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
  4. Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
E-mail
Medel: 3.5 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-24