Gräddfilssås med gurka

Introduktion och förberedelse

Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar.

Serveringsförslag

  • Gräddfilssåsen är god till varm- eller kallrökt fisk som lax, makrill, flundra med mera. Koka lite potatis och rensa lite rädisor samt servera såsen med varmrökt eller kallrökt fisk så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
  • Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
  • Även god till grillad fisk som laxfilé, laxsida, fiskspett, tonfisk eller helgrillad fisk. Gott med kokt färskpotatis, bulgursallad eller couscoussallad.

Varianter

Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller crème fraiche för en krämigare variant. Eller blanda.

4 portioner gräddfilssås med gurka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil
  • 1 liten gurka eller 0,5 stor gurka

Tillagning

  1. Skölj gurkan. Skala den ev. helt eller så att den har ett randigt mönster om du önskar.
  2. Dela och gröp ur gurkan.
  3. Skär gurkan i halvmånar ca 1 cm breda skivor.
  4. Blanda gurkbitarna med gräddfilen i en skål och servera eller ställ kallt till servering.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-28