Godaste semlan

En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12 semlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 25 g jäst för söt deg
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • Efter första jäsningen tillsätts: 75 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk kardemumma, stött (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • Fyllning: 250 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk blandat med inkråm från bullen
  • Pensling: 1 ägg
  • Garnering: 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i degmaskin eller med degkrokar. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Rör under tiden smör och socker poröst och stöt kardemumman.
  4. Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10 minuter.
  5. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg.
  10. Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
  11. Skär av locket på bullarna.
  12. Gröp ur lite av inkråmet.
  13. Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk till en röra.
  14. Fyll bullarna med blandningen.
  15. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
  16. Lägg på locken och pudra på florsocker.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer