Glögg spritz
En läskande variant på spritz med glögg, mousserande vin som prosecco eller cava samt sodavatten.
Tillagning
- Se till att sodavatten och mousserande vin är kylt.
- Ta fram två valfria drinkglas förslagsvis Gin&tonic kupor. Fyll det med isbitar eller krossad is upp till lite mer än hälften.
- Tillsätt glögg.
- Tillsätt mousserade vin samt rör runt.
- Fyll på med lite sodavatten. Det är valfritt men lättar upp drinken tycker jag.
- Garnera med klyftor av apelsin som du stuckit in några kryddnejlikor i skalet på.
- Servera eventuellt med sugrör eller drinkpinne.
Serveringsförslag
Passar till jul, advent och lucia som cocktail, fördrink, aperitif eller uppfriskande och törstsläckande juldrink när som i juletid.
Garnering
- Jag garnerade med en klyfta apelsin med kryddnejlikor i skalet.
- Fler förslag är skivor av apelsin både i drinken och på kanten; eller torkad citrus i drinken.
Varianter
- Som mousserande vin kan du ta prosecco, cava, cremant de bourgogne, champagne, sekt eller annat mousserande vin eller bubbel.
- Gott i är även några droppar Angostura Orange bitter i varje glas. Tillsätt med glöggen i början. Ger en lite bitter twist på drinken.
- Överkurs är att använda hemgjord vinglögg.
- För en alkoholfri glögg spritz kan du ta alkoholfri glögg och alkoholfritt mousserande vin.
- Drinken är en variant på Aperol Spritz eller Spritz Veneziano.
Val av glas
Jag serverade i Gin&tonic kupor men andra glas som vinglas, rödvinskupa, mule-koppar, glasmuggar, highballglas, stora tumblerglas eller liknande funkar också.
Förslag på tilltugg
Som tilltugg passar julnötter, saffranssockerkaka, pepparkakor, lussekatter, dadlar med ädelost, dadlar med nötter, rostade nötter, sötpotatischips, grönkålschips, rostade kikärtor, rostade pumpafrön, salta pinnar med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal