Saffranssockerkaka med glöggmarinerade russin och mandel
Saffranssockerkaka är en saftig variant på sockerkaka med smak och färg av saffran, glöggmarinade russin samt mandel.
Tillagning
- Lägg russin i en skål med glöggen.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Stöt saffran i en mortel eller skål med 2 msk av sockret.
- Hacka mandlarna grovt.
- Separera äggen. Lägg äggulor i en bunke och äggvitor i en bunke.
- Tillsätt ca 3 msk av sockret till äggvitorna och resten av sockret till äggulorna.
- Vispa äggulorna och sockret till ett skum några minuter.
- Smält smör i mikron eller kastrull.
- Tillsätt saffran, hackade mandlar samt russinen med glöggen. Rör om.
- Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
- Blanda vetemjöl med potatismjöl i en bunke.
- Sikta i vetemjölsblandningen till äggen och rör till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Vänd försiktigt i äggvitorna i smeten.
- Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag tog en avlång brödform på två liter.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Stjälp upp kakan och skär i ca 2 cm breda skivor till servering.
Serveringsförslag
- Passar till Lucia, advenskaka samt julkaka.
- En utmärkt saffranskaka till glöggen.
Varianter
- Byt alkoholfri glögg mot glögg med alkohol, starkvin som marsala, vin santo, madeira, söt sherry, commanderia eller liknande.
- Byt mandel mot andra nötter som valnötter eller blanda.
- Tillsätt annan torkad frukt som hackade fikon, aprikoser, tranbär eller korinter.
- Kanderat apelsinskal passar också i.
- Vill du ha mer färg så kan du tillsätta grovt hackade gröna och röda cocktailbär.
- Bröa formen med kokos istället för ströbröd.
- Vill du ha mer saffranssmak kan du dubblera mängden saffran.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal