Saffranssockerkaka med glöggmarinerade russin och mandel

Saffranssockerkaka är en saftig variant på sockerkaka med smak och färg av saffran, glöggmarinade russin samt mandel.

16 bitar saffranssockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 msk russin
  • 5 msk alkoholfri glögg eller valfri glögg
  • 0,5 gram saffran
  • 1 dl hackad mandel
  • 4 ägg M/L
  • 2 dl socker
  • 60 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk smör
  • 3 msk ströbröd

Tillagning

  1. Lägg russin i en skål med glöggen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Stöt saffran i en mortel eller skål med 2 msk av sockret.
  4. Hacka mandlarna grovt.
  5. Separera äggen. Lägg äggulor i en bunke och äggvitor i en bunke.
  6. Tillsätt ca 3 msk av sockret till äggvitorna och resten av sockret till äggulorna.
  7. Vispa äggulorna och sockret till ett skum några minuter.
  8. Smält smör i mikron eller kastrull.
  9. Tillsätt saffran, hackade mandlar samt russinen med glöggen. Rör om.
  10. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  11. Blanda vetemjöl med potatismjöl i en bunke.
  12. Sikta i vetemjölsblandningen till äggen och rör till en jämn smet.
  13. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  14. Vänd försiktigt i äggvitorna i smeten.
  15. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag tog en avlång brödform på två liter.
  16. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter till fin färg.
  17. Ta ut och låt svalna i formen.
  18. Stjälp upp kakan och skär i ca 2 cm breda skivor till servering.
Till kakan behöver du ägg, russin, saffran, socker, glögg, smör, mandel, potatismjöl och vetemjöl.
Till kakan behöver du ägg, russin, saffran, socker, glögg, smör, mandel, potatismjöl och vetemjöl.
Vispa äggulor och socker pösigt samt tillsätt russin, mandel samt saffran.
Vispa äggulor och socker pösigt samt tillsätt russin, mandel samt saffran.
Tillsätt smält smör och glögg. Rör ihop.
Tillsätt smält smör och glögg. Rör ihop.
Blanda vetemjöl och potatismjöl samt tillsätt det lite taget.
Blanda vetemjöl och potatismjöl samt tillsätt det lite taget.
Vänd i vispad äggvita.
Vänd i vispad äggvita.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda på 175 grader i ca 35 minuter till fin färg i mitten av ugnen.
Grädda på 175 grader i ca 35 minuter till fin färg i mitten av ugnen.
Låt svalna något samt skär upp i bitar till servering.
Låt svalna något samt skär upp i bitar till servering.

Serveringsförslag

  • Passar till Lucia, advenskaka samt julkaka.
  • En utmärkt saffranskaka till glöggen.

Varianter

  • Byt alkoholfri glögg mot glögg med alkohol, starkvin som marsala, vin santo, madeira, söt sherry, commanderia eller liknande.
  • Byt mandel mot andra nötter som valnötter eller blanda.
  • Tillsätt annan torkad frukt som hackade fikon, aprikoser, tranbär eller korinter.
  • Kanderat apelsinskal passar också i.
  • Vill du ha mer färg så kan du tillsätta grovt hackade gröna och röda cocktailbär.
  • Bröa formen med kokos istället för ströbröd.
  • Vill du ha mer saffranssmak kan du dubblera mängden saffran.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-12

Tillbehör och liknande: