Cider med calvados

Introduktion och förberedelse

Bjud på en kall drink med äppelcider spetsad med calvados - äppelbrännvin - samt lite honung för att balansera upp med sötma.

Garnera med äppelbitar, apelsinskivor och en liten bit kanelstång. Vidare kan du ha i isbitar eller krossad is.

Serveringsförslag

  • Passar som läskande drink till after ski, longdrink, vid grillen, innan eller efter maten samt till cocktailparty, fördrink eller välkomstdrink.
  • Lätt att dubbla och göra till många i vinglas, mindre drinkglas, flöjtglas - champagneglas, eller blandra som bål i en stor kanna eller bålskål.
  • Kan serveras i vinkupor eller annat drinkglas som höga glas - longdrink glas - eller stora Duralex eller liknande. Men också champagneglas som välkomsdrink.

Val av cider

Gott med en torr cider tycker jag.

  • Det finns svensk god torr cider som Kiviks ekologisk äppelcider, Brännland Just cider; Engelsk torr cider som Stassen eller Somersby; Bulmers från Belgien eller en av många franska torra cider från Normandie som förslagsvis Dupont, Boulard, Galipette eller La Ribaude ekologisk cider med flera.
  • Räkna att en flaska på 33 cl räcker till två glas (ca 16 cl per glas). Köper du en stor flaska på 75 cl så har du till 4 glas (ca 18 cl per glas).
  • Gillar du sötare cider och/eller smaksatt cider så kan du ta det - då kan du utesluta den söta honungen om du vill.

Val av calvados

Du kan ta en yngre fruktig calvados som en Fine, Trois étoiles (trestjärnig), Vieux, Reserve men också XO eller äldre blir gott såklart.

Några förslag är Dupont (som är på bilden), Boulard, Lecompte, Chateau du Breuil eller Coeur de Lion med flera.

Alkoholfri variant

Använd en alkoholfri cider och uteslut calvados.

Drink med cider och calvados i glas
Cider och cavlados smaksatt med lite honung är en lättgjord drink. Fin i stort vinglas eller ta annat longdrink-glas. Läskande och törstläckande. Isbitar eller krossad is är också fint i.

2 glas cider med calvados

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 flaska torr cider 33 cl
  • 6-12 cl calvados, gärna yngre fruktig som Fine, Vieux, Reserve eller valfri lagring
  • 2 tsk flytande honung, gärna svensk
  • 2 skivor apelsin, ekologiska
  • 2 skivor äpple, ekologiska
  • 2 små bitar kanelstång (valfritt)
  • 10-12 isbitar eller krossad is (valfritt)

Tillagning

  1. Se till att cidern är kall.
  2. Skölj och skär ut två tunna skivor apelsin samt äpple. Skär i kvarts-bitar.
  3. Dela kanelen i två bitar och lägg i två glas - förslagsvis två vinkupor eller andra longdrink-glas.
  4. Tillsätt calvados till den styrka du vill ha. Förslagsvis 4:or eller 6:or.
  5. Tillsätt en tsk flytande honung i varje och rör ut i calvadosen.
  6. Lägg i och fördela några bitar apelsin och äpple i varje glas. Spara en bit av varje och sätt på kanten till garnering.
  7. Tillsätt isbitar eller krossad is om du vill det.
  8. Toppa upp med kall cider. Rör om.
  9. Kan även serveras med sugrör och/eller drinkpinne.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-28