Bombardino
Bombardino med varm ägglikör, konjak eller rom och vispad grädde.
Namnet kommer från att den är varm och stark - som en liten bomb - "Wow, è una bombarda".
Tillagning
- Förbered och vispa grädde. Vispa förslagsvis 0,5 dl grädde. Kan förberedas och förvaras i kylen. Lägg ev. i en spritspåse om du vill spritsa ut grädden.
- Värm ägglikören i en kastrull tills den sjuder men ej kokar.
- Mät upp sprit som konjak eller rom i ett glas. Tänk på att glaset ska tåla värme.
- Fyll på med den varma ägglikören under omrörning.
- Toppa med vispad grädde.
- Garnera gärna med lite zestat citronskal eller en nypa kanel.
Serveringsförslag
- Bombardino passar vid brasan, innan maten, julmys, på afterski eller efter maten.
- Man kan garnera drinken med zestat citronskal, nypa kanel, kaffepulver, muskot eller kakao.
Val av sprit
- Du kan ta brandy som italiensk Vecchia Romagna Brandy, rom (pirata) eller whisky (scozzesse). Förslagsvis trestjärnig konjak. Eller ljus eller lagrad rom som vit rom eller Reserva. Eller en neutral whiskey utan så mycket rök ex. en Irländsk whiskey eller kanadensisk whisky.
- Som ägglikör kan du välja Bols Advocaat eller Zabov Zabaglione. Eller en Vov Bombardino med rom eller Schenatti Bombardino.
Val av glas
Förslag är Irish coffeeglas, kaffekopp i glas eller liknande glas som tål värme. Jag tog ett lågt värmetåligt lågt glas.
Varianter
- Grädde på toppen är valfritt.
- En variant med kaffe heter Calimera och görs med en del brandy/konjak, en del ägglikör och en del espresso. Garneras med kaffepulver.
- Drinken kan även göras riktigt stark med hälften sprit och hälften ägglikör.
- Liknande drinkar är Eggnogg med varm mjölk, äggula och socker istället för ägglikör. Äggtoddy som är en kall drink ägg, socker och sprit. En variant är att skaka en kall Brandy Egg Nogg med is.
Uppskattat näringsvärde per portion: 331 kcal