Aperol Spritzer

Introduktion och förberedelse

En god italiensk fördrink eller aperitif med Prosecco - mousserande vin, Aperol och lite sodavatten.

Kallas också Spritz Veneziano och är en klassisk italiensk drink.

Räkna två delar Aperol - som är en aperitif från Italien med kryddig, söt och aningen bitter smak av apelsin och örter.

Vidare tre delar Prosecco - som är ett mousserande vin från Italien med fruktig ton och lätt sötma.

Toppas med en skvätt sodavatten och garnera med en skiva apelsin.

Vanligtvis har man även i isbitar eller krossad is. Se annars till att proseccon, aperol och sodavatten är väl kylt.

Val av glas

Vanligast är att servera Aperol Spritz i ett vinglas eller rödvinskupa men även i champagneglas - flöjtglas eller lågt drinkglas eller annat glas funkar.

Val av bubbel

Förutom bubbel som Prosecco går det utmärkt med Cava från Spanien, tysk Sekt, fransk Champagne eller Cremant; eller annat mousserande vin från förslagsvis Australien.

Tar du bara aperol och toppar upp med kall Cava får du Cava Aperol.

Till flera

Ska du blanda till flera till ex. fest eller buffé så räkna tre delar Prosecco, två delar Aperol och en del sodavatten. Kan då blandas i en stor kanna eller som bål i en bålskål med is och garneras med apelsin skuren i skivor eller i tunna klyftor.

Förslag på tilltugg

Aperol, prosecco och sodavatten blandad till spritzer
Vackert röd Aperol - italiensk aperitif; blandat med italienskt mousserande vin prosecco toppat med lite sodavatten blir en läskande, kall spritzer. Gott med chips, antipasto, nötter eller lufttorkade skinka som prosciutto.

2 glas Aperol Spritzer

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 24 cl Prosecco eller annat mousserande vitt vin, kyld
  • 16 cl Aperol aperitif, kyld
  • 12 cl sodavatten, kylt
  • 2 skivor eller klyftor apelsin
  • 10-15 isbitar eller krossad is

Tillagning

  1. Ta fram två valfria drinkglas förslagsvis rödvinskupor eller stora vinglas eller champagneglas. Fyll det med isbitar eller krossad is upp till lite mer än hälften. Gör du drinken utan is så se till att prosecco, aperol och sodavatten är väl kylt.
  2. Mät och tillsätt aperol, prosecco och toppa upp med lite sodavatten.
  3. Garnera med tunt skurna apelsinskivor du delat i halvor eller kvartsbitar. Kan sättas på kanten eller läggas i drinken.
  4. Om du vill kan du även ha i sugrör eller drinkpinne.
E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-25

Liknande recept: