Rom och julmust

Med lite fantasi kan denna juldrink kallas Santa Libre då det är en variant av klassisk Rom och Cola med Julmust istället för Coca-Cola. Funkar istället för glögg som fördrink innan julbordet eller läskande drink till julminglet, nötterna och julfesten.

Ta valfri rom - ljus eller mörk - använde en Captain Morgan Black Spiced rom. Tänk dock på att inte slösa bort en en fin och dyrare rom som lagrats länge - den är rätt bortkastad tillsammans med julmust - men blir såklart lika gott. Toppa med en god must - gärna ekologisk. Använde Nygårds ekolgiska julmust. En klyfta apelsin, citron, lime och eller mynta passar att garnera drinken med. Se också till att ha is i frysen. Har du en iskross så kan du krossa isen och sedan fylla på med rom och julmust. Drinken funkar också med påskmust. 

Som glas kan du välja ett lågt eller högt drinkglas, tumbler, Duralex eller liknande. Ska du servera till flera kan du blanda drinken i bålskål (plus 10 gäster) eller i en glaskannor typ karaffer (plus 6 gäster). 

Skippa romen för en alkoholfri juldrink som passar både barn och vuxna. För att göra den lite festligare kan du ta i lite limejuice och garnera med en skiva lime och en bit hel kanelstång (så den skiljer sig från drinkarna med alkohol) och kalla den Must med lime och kanel. 

1 glas rom med julmust

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 4 cl rom, ljus eller mörk
  • 15-20 cl julmust
  • 1 dl is i bitar eller krossad
  • 0,5 skiva eller liten klyfta apelsin, citron eller lime

Tillagning

  1. Lägg isen ett lågt eller högt drinkglas.
  2. Mät upp rom och fyll upp med julmust.
  3. Garnera med apelsin, citron eller lime
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer