Glöggpraliner

Hemgjorda glöggpraliner är chokladtryfflar av mörk choklad smaksatt med glögg toppade med en skållad mandel.

Tryfflarna doppas här i choklad men kan också gjutas till proffsiga praliner i pralinformar.

Pralinformar finns i välsorterade köksaffärer eller använd dubbla knäckformar.

Vill du ha en fin glänsande choklad som håller i flera dagar så ska du temperera chokladen innan du doppar tryfflarna i den.

30 glöggpraliner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 g mörk blockchoklad
  • 1,5 dl glögg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,4 dl honung
  • 200 g mörk fin choklad, 60-70 % typ Lindt till pralinskal
  • 30 skållade mandlar att garnera med

Tillagning

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp glögg med grädde och honung. Häll över chokladen och rör ihop den så att chokladen och grädden smälter ihop till en tryffel. Du kan också värma på chokladen lite i mikron om inte värmen i grädden räcker för att smälta chokladen.
  3. Temperera 200 g mörk choklad (sök instruktioner på Receptfavoriter.se) eller smält chokladen om du ej är så noga.
  4. Nu kan du göra olika tryfflar:
  5. För chokladdoppade tryfflar så häller du glöggtryffeln så att den är cirka 1-2 cm hög i ex. en avlång form klädd med gladplast. Låt stelna. Stjälp upp och skär ut små fyrkantiga tryfflar som du doppar med en gaffel i den tempererade chokladen och lägger upp på smörpapper. Garner ex. med en skållad mandel på varje.
  6. Vill du gjuta dina glöggpraliner så behöver du en eller flera pralinformar. De finns i välsorterad köksaffärer. Häll eller pensla chokladen i formarna när den är lagom smält, trögflytande för att täcka med ett tjockt lager. Låt stelna. Fyll en sprits med tryffelsmet och spritsa en klick glöggtryffel i varje pralinform. Låt stelna. Temperera ytterliggare lite choklad och stryk över ett lager trögflytande choklad som täcker botten på pralinerna ex. med degskrapa eller spatel. Låt stelna. Stjälp upp pralinerna.
  7. Glöggpraliner kan du också göra i knäckformar. Pensla dubbla knäckformar invändigt med ett tjockt lager trögflytande choklad. Låt stelna.
  8. Spritsa fyllningen till vackra noisetter i varje form och låt stelna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer