Glöggpraliner

Hemgjorda glöggpraliner fyllda med chokladtryffel smaksatt med glögg och mörk choklad toppad med mandel. Tryfflar med glöggsmak. Glöggtryfflar. 

Du kan doppa tryffelbitarna i choklad, gjuta proffsiga praliner i formar som du fyller med tryffel eller fylla knäckformar. Pralinformar finns i välsorterade köksaffärer eller använd dubbla knäckformar. 

30 glöggpraliner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 g mörk blockchoklad
  • 1,5 dl glögg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,4 dl honung
  • 200 g mörk fin choklad, 60-70 % typ Lindt till pralinskal
  • 30 skållade mandlar att garnera med

Tillagning

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp glögg med grädde och honung. Häll över chokladen och rör ihop den så att chokladen och grädden smälter ihop till en tryffel. Du kan också värma på chokladen lite i mikron om inte värmen i grädden räcker för att smälta chokladen.
  3. Temperera 200 g mörk choklad (sök instruktioner på Receptfavoriter.se) eller smält chokladen om du ej är så noga.
  4. Nu kan du göra olika tryfflar:
  5. För chokladdoppade tryfflar så häller du glöggtryffeln så att den är cirka 1-2 cm hög i ex. en avlång form klädd med gladplast. Låt stelna. Stjälp upp och skär ut små fyrkantiga tryfflar som du doppar med en gaffel i den tempererade chokladen och lägger upp på smörpapper. Garner ex. med en skållad mandel på varje.
  6. Vill du gjuta dina glöggpraliner så behöver du en eller flera pralinformar. De finns i välsorterad köksaffärer. Häll eller pensla chokladen i formarna när den är lagom smält, trögflytande för att täcka med ett tjockt lager. Låt stelna. Fyll en sprits med tryffelsmet och spritsa en klick glöggtryffel i varje pralinform. Låt stelna. Temperera ytterliggare lite choklad och stryk över ett lager trögflytande choklad som täcker botten på pralinerna ex. med degskrapa eller spatel. Låt stelna. Stjälp upp pralinerna.
  7. Glöggpraliner kan du också göra i knäckformar. Pensla dubbla knäckformar invändigt med ett tjockt lager trögflytande choklad. Låt stelna.
  8. Spritsa fyllningen till vackra noisetter i varje form och låt stelna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer