Lussekatter eller lussebullar

Baka egna lussekatter eller lussebullar, saffransbröd eller lussekusar till Lucia, Advent, jul och glöggmys. Ett sött vetebröd med fin gul färg och smak från saffran som garneras med russin och bakas som ett S.

Du kan räkna att få ut cirka 32 normala eller 48 små lussekatter. Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken lussebullar.

För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret. Då kan man klara sig med ett paket saffran till nedan recept.

Lussekatter kallas även julkuse och har rätt intressant historia där kontentan är att den gula ljusa färgen av saffran skulle skrämma bort den ljuskygga djävulen.

Varianter:

  • Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss. Vill du göra dubbla kusar så lägger du två enkla kusar (S) över varandra som ett kryss.
  • Ett lindebarn är en lussebulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts ihop på mitten och ändarna virats om varandra till en liggande spiral.
  • Samma deg kan också bakas till fyra saffranslängder eller bakas i en form.
  • Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost. Då håller sig bullarna saftiga lite längre.
  • Kan också garneras med lite penslat ägg samt pärlsocker och mandelflarn.
  • Saffranskanelbullar, saffranssnäckor med vaniljkräm, saffranskladdkaka och mjuk saffranskaka är goda alternativ till lussebullarna.

32 lussekatter

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk, standard 3%
  • 1 pkt jäst för ljusa degar, 50 gram
  • 2 dl socker eller vit sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin, cirka 50 gram, att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Baka ut till lussekatter: Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 8 bitar. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som lussekatter eller den form du vill ha. Använd gärna en bakhandduk och lägg den runt en skärbräda så får du bättre grepp att rulla ut längderna. Längderna ska vara ca 25 cm långa.
  10. Tryck i russin i ändarna.
  11. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller smord med smör, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  13. Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept