Lussekatter eller lussebullar

Introduktion och förberedelse

Baka egna lussekatter eller lussebullar, saffransbröd eller lussekusar till Lucia, Advent, jul och glöggmys.

Ett sött vetebröd med fin gul färg och smak från saffran som garneras med russin och bakas som ett S.

Hel eller halv sats

Jag brukar degen i fyra delar och sedan varje del i 8 bitar för att få ut 32 lussekatter. Det går också utmärkt att dela i 4x9-12 bitar för att få ut mellan 36 till 48 lite mindre lussekatter.

Du kan halvera satsen om du vill och får då ut 16 stycken lussebullar.

Mängd saffran

Man klarar sig med ett paket saffran till nedan recept. För att få ut mest smak av saffranen så stöter jag den i en mortel med 2 msk av sockret någon minut. Att lösa upp saffran i 2 cl sprit som brännvin funkar också bra. Eller bara värma med mjölken.

Vill du ha mycket smak av saffran tar du två paket saffran.

Varianter

Baka lussekatter Stöt saffran med lite socker och blanda ihop degen. Låt degen jäsa. Dela upp degen på mjölat bakbord. Rulla varje bit till lussekatter. Tryck i russin. Lägg på bakplåtspapper att jäsa. Sätt på ugnen. Pensla innan du gräddar dem ljust bruna.

    Med eller utan russin

    • Gillar man inte russin så behöver man inte ha det.
    • Om man vill ha mer russin så kan man ta 3-5 stycken i varje ända.
    • Man kan också blanda i russin i degen.
    • Man kan man även marinera och blanda russinen med någon dl florsocker, lite vatten och en tsk vaniljessens för ännu mer smak.

    Vegana lussekatter

    Veganska lussekatter hittar du här.

    Garnering

    Lussekatter kan garneras med pärlsocker och/eller mandelflarn efter du penslat dem.

    Gör goda skorpor av gamla lussekatter

    Överblivna eller lussebullar som blivit lite gamla och torra kan du dela och torka som saffransskorpor i ugnen på 100 grader i 1-2 timmar tills de är helt torra. Förvara i lufttät burk.

    Förvaring

    Ett tips om du inte äter lussekatterna samma dag är att frysa in dem och tina dem till servering så håller de sig saftiga.

    Frysta och tinade lussekatter eller lussebullar
    Lussebullarna går utmärkt att frysa in. Ta fram och tina någon till några timmar. Värm gärna i ugnen eller mikron till servering. Eller gör som jag gillar - skär i två skivor och rosta i brödrosten - mums mums.

    32 stora lussekatter

    • Förberedelse: 1 tim 30 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 1 tim 40 min

    Ingredienser

    • 200 gram smör eller margarin
    • 5 dl mjölk, standard 3%
    • 1 pkt jäst för ljusa degar, 50 gram
    • 2,25 dl socker eller vit sirap
    • 0,5 tsk salt
    • 0,5 - 1 gram saffran, 1-2 paket
    • 1,4 liter vetemjöl samt 1 dl till utbakning, gärna vetemjöl special
    • 1 ägg till pensling
    • ca 1 dl russin, 64 stycken att garnera med

    Tillagning

    1. Låt smöret blir rumsvarmt. Är det direkt från kylen så kan man mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det.
    2. Mät upp mjölk i en kastrull med tjock botten. Tillsätt saffran direkt eller stöt gärna saffranet med två msk av sockret i en mortel någon minut så får du ut mer smak av saffranet. Rör om.
    3. Värm mjölk med saffran till fingervarmt 38 grader. Rör om.
    4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
    5. Tillsätt sedan mjukt smör, allt socker och salt. Rör ihop.
    6. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en deg.
    7. FÖR HAND: Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna.
    8. I DEGBLANDARE: Knåda degen i fem minuter i på låg hastighet.
    9. MED ELVISP: Använder du en elvisp med degkrokar så är ett tips att ta 10 dl mjöl i början så degen är lösare och kan bearbetas med degkrokarna. Blanda fem minuter och tillsätt sedan resten av mjölet ca 4 dl för hand och knåda ihop någon minut.
    10. Degen ska bli blank, smidig och gå att dra isär i likt tjocka trådar.
    11. Jäs degen i 40 minuter eller till dubbel storlek. Täck över degen med gladplast eller kökshandduk och ställ i rumsvärme - gärna ett lite varmare ställe typ vid spisen, över kylen eller vid element.
    12. Lägg russin med lite vatten i en skål så de får svälla (valfritt).
    13. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop degen med någon dl extra vetemjöl så den är smidig och lite klibbig men går att forma och rulla till lussekatter.
    14. Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 8 bitar till totalt 32 degbitar. Rulla ut längder på ca 25 cm långa och någon cm i diameter. Tips är att lägga en ren bakhandduk runt en skärbräda och ha som underlag när du rullar ut degen så går det lättare och man får bättre grepp när man knådar och rullar ut längderna.
    15. LUSSEKATTER: Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som ett S om du vill ha klassiska lussekatter. Eller forma den till den form du vill ha.
    16. JULKUSAR: gör du av två korslagda lussebullar "S".
    17. GULLVAGN: gör du av tre korslagda "S".
    18. LINDEBARN: gör du av en sträng deg som vikts ihop på mitten och ändarna viras om varandra till en liggande spiral.
    19. PRÄSTENS HÅR: gör du av tre stänger som du lägger som U tätt i varandra och gör en snurr upptill på varje ände där du sätter ett russin. 
    20. MINDRE LUSSEKATTER ELLER MINILUSSEBULLAR: Får du förslagsvis om du delar degen i mindre bitar till förslagsvis först 4 delar som vardera delas i 3 delar och vidare i 4 delar till 48 mindre lussebullar. Eller först 4 delar som vardera delas i 2 delar som delas i 8 delar till 64 stycken minilussebullar. Rulla ut och forma som vanliga lussebullar.
    21. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper under och några cm mellanrum. Har du ej tillräckligt med plåtar så kan du lägga på bricka så länge.
    22. Tryck i russin i ändarna (valfritt).
    23. Täck med ren kökshandduk eller bakduk och jäs i 30 minuter.
    24. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
    25. Vispa sönder ägget med en gaffel i en liten skål.
    26. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
    27. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter eller tills de fått fin färg. Stora julkusar, kors och större varianter tar någon minut extra. Mindre lussebullar tar någon minut mindre.
    28. Ta ut och låt svalna övertäckta på galler innan servering. Kan frysas.
    E-mail
    Medel: 4.1 (35 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-29

    Tillbehör och liknande recept:

    Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

    Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...

    Julgodis i klassiska och nya varianter

    Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...