Drinktilltugg smördegssnurror med parmesan

Ett gott enkelt varmt drinktilltugg av bakade smördegssnurror fyllda med parmesan du kan förbereda innan och sedan baka av när gästerna kommer.
Baka egna goda drinktilltugg till festen, buffen eller bjudningen till mousserande vin eller bål.
Vill du göra det ännu enklare för dig så köper du färdig klassisk pesto, pesto med soltorkad tomat eller liknande på burk och fyller smördegsplattorna med.
Ska du servera tilltuggen till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

8 portioner drinktilltugg, ca 4 var, ca 33 st snurror

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 smördegsplattor, 10x20 cm, 225 gram, tinade
  • 2 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 1 dl hackade valnötter
  • ca 15 blad basilika
  • 1 tsk paprika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Tina, mjöla och kavla ut en smördegsplattorna till måtten ca 22x15 cm.
  2. Blanda riven parmesanost med hackade valnötter i en skål.
  3. Tillsätt hackad basilika, paprikapulver samt cayennepeppar.
  4. Pensla smördegsplattorna med uppvispat ägg.
  5. Lägg dem så att du har kortsidan mot dig. Du ska rulla från kortsidan.
  6. Bred ut ostblandningen på plattorna, lämna 3 cm kant längst upp utan fyllning.
  7. Rulla ihop smördegsplattorna med fyllningen likt en rulltårta från kortsidan. Se till att den fria degytan klistrar ihop rullen.
  8. Lägg ev. rullarna i kylen eller frysen och låt stelna. Hit kan du förbereda tilltuggen. När rullarna är kalla är det lättare att skära ut 0,5 cm tjocka skivor ca 11 stycken från varje rulle.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg snurrorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  11. Pensla snurrorna med uppvispat ägg.
  12. Grädda tilltuggen i 17 minuter i mitten av ugnen tills de fått färg.
  13. Strö gärna en nypa gourmetsalt över innan servering.
  14. Servera smördegssnurrorna med parmesan ljumma eller rumsvarma (med servetter) till bål eller drink.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer