Smördegssnurror med parmesan

Introduktion och förberedelse

Drinktilltugg smördegssnurror med parmesan är ett gott enkelt varmt drinktilltugg.

Bakade med färdig smördeg som fylls och bakas med parmesan, valnötter, basilika, paprika och cayennepeppar. Kan förberedas i god tid innan och sedan bakas när gästerna kommer.

Goda drinktilltugg till festen, buffen eller bjudningen till mousserande vin eller bål.

Vill du göra det ännu enklare för dig så köper du färdig klassisk pesto, pesto med soltorkad tomat eller liknande på burk och fyller smördegsplattorna med.

De kan också fyllas med fetaost och spenat.

Ska du servera tilltuggen till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

8 portioner drinktilltugg, ca 4 var, ca 33 st snurror

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 smördegsplattor, 10x20 cm, 225 gram, tinade
  • 2 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 1 dl hackade valnötter
  • ca 15 blad basilika
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Tina, mjöla och kavla ut en smördegsplattorna till måtten ca 22x15 cm.
  2. Blanda riven parmesanost med hackade valnötter i en skål.
  3. Tillsätt hackad basilika, paprikapulver samt cayennepeppar.
  4. Pensla smördegsplattorna med uppvispat ägg.
  5. Lägg dem så att du har kortsidan mot dig. Du ska rulla från kortsidan.
  6. Bred ut ostblandningen på plattorna, lämna 3 cm kant längst upp utan fyllning.
  7. Rulla ihop smördegsplattorna med fyllningen likt en rulltårta från kortsidan. Se till att den fria degytan klistrar ihop rullen.
  8. Lägg ev. rullarna i kylen eller frysen och låt stelna. Hit kan du förbereda tilltuggen. När rullarna är kalla är det lättare att skära ut 0,5 cm tjocka skivor ca 11 stycken från varje rulle.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg snurrorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  11. Pensla snurrorna med uppvispat ägg.
  12. Grädda tilltuggen i 17 minuter i mitten av ugnen tills de fått färg.
  13. Strö gärna en nypa gourmetsalt över innan servering.
  14. Servera smördegssnurrorna med parmesan ljumma eller rumsvarma (med servetter) till bål eller drink.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.