Fläskfilégryta med kantarellsås

Enkelt, snabbt och gott med potatis, pasta eller valfritt tillbehör. 

Du kan servera med kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, pasta som tagliatelle, kokt matvete med mera. Gott till är också gelé som rönnbärsgelé eller vinbärsgelé. Vidare är kokta grönsaker som gröna bönor, morötter, blomkål, broccoli osv gott till. 

Variationer: Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, trattkantareller, Karl-Johan osv. Till och med burksvamp funkar - ta då med lagen från svampen istället för vatten om du vill. Det är valfritt att smaksätta såsen med Dijonsenap och dragon. En variant är att smaksätta med lite messmör och något krossat enbär samt lite gelé. Ljis japansk soja, kinesisk soja eller kantarellfond kan man också smaksätta med. En hackad schalottenlök samt en halv pressad vitlök kan man också steka med. Fläskfilén kan bytas mot vildsvinsfilé eller annan viltfilé. 

Här har jag använt frysta svenska kantareller som finns i 230 grams paket. Du kan ta ett helt paket eller halvera det om du tycker det är ok med lite mindre mängd kantareller. Vidare kan du ta egna förvällda frysta kantareller eller ca 4 dl färska kantareller - rensade och delade i bitar. 

4 portioner fläskfilégryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 230 gram kantareller, frysta (1 paket)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl grädde eller crème fraiche
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk dragon

Tillagning

  1. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dem. Ex. kokt potatis eller vatten till pasta samt grönsakstillbehör.
  2. Putsa bort den stora senan på fläskfilén om den är kvar. Detta är valfritt. Skär fläskfilén i skivor ca 2 cm och sedan i tärningar ca 2x2 cm bitar.
  3. Lägg i kantarellerna i en torr panna och stek dem någon minut tills den mesta vätskan avdunstat. Tillsätt sedan en msk smör och bryn dem någon minut till. Salta och peppra samt lägg över i en kastrull, gryta, stekgryta eller panna med höga kanter. Spara ev. några på en tallrik till garnering om du vill.
  4. Bryn sedan fläskfilén hälften i taget i en halv msk smör. Salta och peppra samt lägg över med kantarellerna.
  5. Tillsätt vatten och buljongtärning samt koka upp och låt koka i ca två minuter. Fläskfilén ska bli genomstekt.
  6. Tillsätt grädden samt rör i maizenaredning och koka ihop någon minut så att grytan reder sig. Smaka av med Dijonsenap, dragon, salt och peppar.
  7. Servera fläskfilégrytan med önskade tillbehör som kokt potatis och grönsaker. Garnera gärna med lite frästa kantareller samt bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer