Brysselkex

Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg. Sockret runt kanterna kan även färgas rött.

Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.

ca 50 st brysselkex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Kanten: 1 ägg
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker
  • 2 droppar röd hushållsfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Baka brysselkexen i ca 10 minuter.
  10. Ta ut och låt brysselkexen svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer