Brysselkex

Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg. Sockret runt kanterna kan även färgas rött.
Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika.
Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.

ca 50 st brysselkex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Kanten: 1 ägg
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker
  • 2 droppar röd hushållsfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Baka brysselkexen i ca 10 minuter.
  10. Ta ut och låt brysselkexen svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer