Brysselkex
Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg.
Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.
Tillagning
- Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
- Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
- Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
- Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
- Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
- Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
- Baka brysselkexen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt brysselkexen svalna på plåten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal