Brysselkex

Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg. Sockret runt kanterna kan även färgas rött.

Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.

ca 50 st brysselkex

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Kanten: 1 ägg
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker
  • 2 droppar röd hushållsfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Baka brysselkexen i ca 10 minuter.
  10. Ta ut och låt brysselkexen svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept