Fläskgryta

En mustig variant på gulasch med fläskkött, paprika, tomat, lök, vitlök och cayennepeppar med mera.
Picknickbog är perfekt att laga gryta på. Fettet får vara kvar då det smälter bort i grytan och ger fyllig smak. Dessutom får man mycket mat för pengarna. Tips är att först skära ut schnitzlar av den finare delen på picknickbogen och använda resten av köttet att laga gryta på. Välj svenskt griskött och helst kravmärkt.
Laga gärna fläskgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den får stå. Eller dubbla receptet och njut av goda rester.
Gott till är surdegsbröd eller annat bröd. Vidare kan man servera med råris, bulgur eller kokt matvete. Om du vill kan du även servera med creme fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja.
Istället för cayennepeppar kan du ta valfri annan chili efter tycke.

4 portioner fläskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram picknickbog eller annat grytkött av fläsk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar, fasta
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär fläskköttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt fläskgrytan koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Servera fläskgrytan i djupa skålar med valfritt tillbehör som ex. surdegsbröd.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat