Fläskgryta

Introduktion och förberedelse

En mustig variant på gulasch med fläskkött, paprika, potatis, tomat, lök, vitlök och cayennepeppar med mera.

Picknickbog är perfekt att laga gryta på. Fettet får vara kvar då det smälter bort i grytan och ger fyllig smak.

Med picknickbog som är billigt får man mycket mat för pengarna. Tips är att först skära ut schnitzlar av den finare delen på picknickbogen och använda dem som schnitzlar - resten av köttet lagar du grytan på. Välj svenskt griskött och helst kravmärkt.

Laga gärna fläskgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den får stå. Eller dubbla receptet och njut av goda rester.

Gott till är surdegsbröd eller annat bröd. Toppa gärna med en klick crème fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja. Ett salladsfat, grönsallad och tomatsallad passar också till.

Vill du ha i mer grönsaker i grytan kan du ta i valfria kokta bönor, kokta morötter, blomkål och gröna bönor.

Istället för cayennepeppar kan du ta valfri annan chili efter tycke som chiliflakes, torkad chili, chilisås eller tabasco.

4 portioner fläskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram picknickbog eller annat grytkött av fläsk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar, fasta
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär fläskköttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt fläskgrytan koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Servera fläskgrytan i djupa skålar med valfritt tillbehör som ex. surdegsbröd.
E-mail
Medel: 3.8 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.