Fläskgryta

Introduktion och förberedelse

En mustig variant på gulasch med fläskkött, paprika, potatis, tomat, lök, vitlök och cayennepeppar med mera.

Serveringsförslag

Val av fläskkött

  • Picknickbog passar att laga grytan på. Fettet får gärna vara kvar då det smälter bort i grytan och ger fyllig smak. Med picknickbog som är billigt får man mycket mat för pengarna. Tips är att först skära ut schnitzlar av den finare delen på picknickbogen och använda dem som schnitzlar - resten av köttet lagar du grytan på.
  • Andra förslag är griskind, skinkstek, bog eller fläskytterlår.
  • Välj svenskt griskött och helst kravmärkt.

Kan förberedas

Laga gärna fläskgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den får stå. Eller dubbla receptet och njut av goda rester.

    Varianter

    • Vill du ha i mer grönsaker i grytan kan du ta i valfria kokta bönor, kokta morötter, blomkål och gröna bönor.
    • Istället för cayennepeppar kan du ta valfri annan chili efter tycke som chiliflakes, torkad chili, chilisås eller tabasco.

    4 portioner fläskgryta

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 2 tim
    • Klart på: 2 tim 20 min

    Ingredienser

    • 800 gram picknickbog eller annat grytkött av fläsk
    • 2 msk smör
    • 0,5 tsk salt
    • 2 gula lökar
    • 2 grönsaksbuljongtärningar
    • 1 dl tomatpuré
    • 6 dl vatten
    • 2 vitlöksklyftor
    • 2 paprikor
    • 1 msk paprikapulver
    • 1 msk mald brödkummin
    • 3 potatisar, fasta
    • 3 krm cayennepeppar
    • 1 krm svartpeppar

    Tillagning

    1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
    2. Skär fläskköttet i bitar ca 2x2 cm.
    3. Skala lök och vitlök.
    4. Skiva löken och hacka vitlöken.
    5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
    6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
    7. Blanda ner tomatpuré.
    8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
    9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
    10. Låt fläskgrytan koka på låg värme i 1,5 timmar.
    11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
    12. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
    13. Servera fläskgrytan i djupa skålar med valfritt tillbehör som ex. surdegsbröd.
    E-mail
    Medel: 3.7 (207 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-11