Fläskfilégratäng
Fläskfilégratäng med gräddig sås smaksatt med soltorkade tomater, örter och vitlök som toppas med lite riven parmesan, färsk basilika och tomater till servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skär fläskfilén i skivor - förslagsvis till 18 skivor - så att alla får 3 vardera.
- Häll av olja från tomaterna och ta vara på oljan.
- Bryn några bitar fläskfilé i taget i någon msk av oljan från tomaterna. Stek dem någon minut på varje sida. Salta och peppra under tiden. Lägg över efterhand i en stor ugnsform.
- Koka upp vatten i en kastrull och rör i buljongtärning, pressad vitlök, oregano, timjan och chiliflakes. Rör så att buljongen löser sig.
- Tillsätt grädde och red genom att röra i ljus maizenaredning. Låt småkoka några minuter. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
- Strimla de soltorkade tomaterna.
- Slå såsen över och runt om fläskfilébitarna. Strö över de hackade soltorkade tomaterna, riven mozzarella eller gratängost samt hälften av parmesanosten. Grovhacka basilikan och strö över hälften.
- Laga gratängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Förbered under tiden de tillbehör du vill ha till. Jag hade bandpasta pappardelle till och den kokas i ca 7 minuter. Vidare hade jag en blandad grönsallad till.
- Skölj och dela cocktailtomater.
- Vid servering så strör du över tomaterna samt resten av parmesanosten och basilikan. Vidare kan man strö över andra örter - jag tog lite oregano, timjan och rosmarin jag hade tillgängligt.
- Gratängen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Servera som middag till vardags eller fest med kokt pasta som pappardelle, fettucine, tagliatelle eller valfri pasta.
- Jag garnerade med cocktailtomater, riven parmesan samt basilika. Vidare strödde jag över lite andra färska örter som jag hade -oregano, timjan och rosmarin - men det är valfritt.
- Istället för pasta kan man servera grytan med gnocchis, råris, klyftpotatis, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika.
- En grönsallad passar också till.
- Man kan även toppa med oliver, kapris, hackad persilja och färsk rosmarin som garnering.
Varianter
Du kan byta fläskfilé mot kotlettrad, vildsvinsfilé, kycklingfilé, laxfilé, presstekt ostronskivling eller quornfilé.
Tips
Överbliven gratäng går utmärkt att frysa in eller göra lunchlådor med pasta av.
Uppskattat näringsvärde per portion: 744 kcal