Fläskfilégratäng

Introduktion och förberedelse

Fläskfilégratäng med gräddig sås smaksatt med soltorkade tomater, örter och vitlök som toppas med lite riven parmesan, färsk basilika och tomater till servering.

Serveringsförslag

  • Servera som middag till vardags eller fest med kokt pasta som pappardelle, fettucine, tagliatelle eller valfri pasta.
  • Jag garnerade med cocktailtomater, riven parmesan samt basilika. Vidare strödde jag över lite andra färska örter som jag hade -oregano, timjan och rosmarin - men det är valfritt.
  • Istället för pasta kan man servera grytan med gnocchis, råris, klyftpotatis, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika.
  • En grönsallad passar också till.
  • Man kan även toppa med oliver, kapris, hackad persilja och färsk rosmarin som garnering.

Varianter

Du kan byta fläskfilé mot kotlettrad, vildsvinsfilé, kycklingfilé, laxfilé, presstekt ostronskivling eller quornfilé.

Tips

Överbliven gratäng går utmärkt att frysa in eller göra lunchlådor med pasta av.

Lätt och gott är att servera fläskfilébitarna och såsen från gratängen med bandpasta som pappardelle samt extra parmesan och basilika som garnering.
Lätt och gott är att servera fläskfilébitarna och såsen från gratängen med bandpasta som pappardelle samt eventuellt extra parmesan och örter som basilika, oregano, timjan och/eller rosmarin som garnering.

6 portioner fläskfilégratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 burk 140 gram soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tärning grönsaksbuljong Krav
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 15 blad färsk basilika eller 1 tsk torkad basilika
  • 100 gram riven mozzarella eller gratängost
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 ask 250 gram cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skär fläskfilén i skivor - förslagsvis till 18 skivor - så att alla får 3 vardera.
  3. Häll av olja från tomaterna och ta vara på oljan.
  4. Bryn några bitar fläskfilé i taget i någon msk av oljan från tomaterna. Stek dem någon minut på varje sida. Salta och peppra under tiden. Lägg över efterhand i en stor ugnsform.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och rör i buljongtärning, pressad vitlök, oregano, timjan och chiliflakes. Rör så att buljongen löser sig.
  6. Tillsätt grädde och red genom att röra i ljus maizenaredning. Låt småkoka några minuter. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  7. Strimla de soltorkade tomaterna.
  8. Slå såsen över och runt om fläskfilébitarna. Strö över de hackade soltorkade tomaterna, riven mozzarella eller gratängost samt hälften av parmesanosten. Grovhacka basilikan och strö över hälften.
  9. Laga gratängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  10. Förbered under tiden de tillbehör du vill ha till. Jag hade bandpasta pappardelle till och den kokas i ca 7 minuter. Vidare hade jag en blandad grönsallad till.
  11. Skölj och dela cocktailtomater.
  12. Vid servering så strör du över tomaterna samt resten av parmesanosten och basilikan. Vidare kan man strö över andra örter - jag tog lite oregano, timjan och rosmarin jag hade tillgängligt.
  13. Gratängen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 744 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-24

Tillbehör och liknande recept: