Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås
Tagliatelle i en krämig sås med svamp- och mascarponeost.
Mascarpone är en färskost från Italien. Funkar jättebra till sås med svamp blandat med pasta som tagliatelle.
Tillagning
- Börja koka vatten till pastan.
- Rensa och hacka svampen grovt.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
- Börja koka pastan.
- Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
- Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
- Riv ost och hacka persilja.
- Häll av pastan.
- Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
- Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen och servera med riven parmesan samt hackad persilja.
Serveringsförslag
- Garnera med riven parmesan eller grana padano samt hackad persilja.
- Gott till är även en grönsallad eller tomatsallad.
Varianter
- Mascarpone kan ersättas med vanlig färskost naturell.
- Istället för parmesan kan du ta grana padano.
- Istället för tagliatelle kan du ta pasta som fettucine, penne, spagetti eller valfri pasta.
- Du kan laga med köpt torkad eller färsk tagliatelle. Överkurs är att göra egen pasta.
Angående ost för vegetarianer
Parmesanost är ej vegetarisk då den innehåller löpe. Mascarpone ystas med citron så den är vegetarisk. Välj en vegan ost med enzym istället som Violife prosociano. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Att dricka till
Som vin till pastan passar ett kylt vitt smakrikt vin som Pinot Grigio från Italien eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal