Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

Introduktion och förberedelse

Tagliatelle i en krämig sås med svamp- och mascarponeost.

Mascarpone är en färskost från Italien. Funkar jättebra till sås med svamp blandat med pasta som tagliatelle.

Serveringsförslag

  • Garnera med riven parmesan eller grana padano samt hackad persilja.
  • Gott till är även en grönsallad eller tomatsallad.

Varianter

  • Mascarpone kan ersättas med vanlig färskost naturell.
  • Istället för parmesan kan du ta grana padano.
  • Istället för tagliatelle kan du ta pasta som fettucine, penne, spagetti eller valfri pasta.
  • Du kan laga med köpt torkad eller färsk tagliatelle. Överkurs är att göra egen pasta.

Angående ost för vegetarianer

Parmesanost är ej vegetarisk då den innehåller löpe. Mascarpone ystas med citron så den är vegetarisk. Välj en vegan ost med enzym istället som Violife prosociano. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Som vin till pastan passar ett kylt vitt smakrikt vin som Pinot Grigio från Italien eller Semillon från Australien.

Tagliatelle med svampsås och mascarpone i tallrik
Du kan ta köpt torkad eller färsk tagliatelle eller göra egen pasta. Som svamp funkar svenska kantareller som på bilden eller karljohan men även champinjoner eller annan matsvamp. Toppa med riven parmesan och hackad persilja.

4 portioner tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 7 dl svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake, Karl-Johan eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Rensa och hacka svampen grovt.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  5. Börja koka pastan.
  6. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  8. Riv ost och hacka persilja.
  9. Häll av pastan.
  10. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  11. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen och servera med riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-19