Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

Mascarpone är en färskost från Italien. Funkar jättebra till sås med svamp blandat med pasta som tagliatelle. Mascarpone kan ersättas med vanlig färskost. Istället för tagliatelle kan du ta pasta som penne, spagetti eller valfri pasta. Istället för parmesan kan du ta grana padano.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Tofuline har ex. en färskost som kan ersätta mascarponen. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 7 dl svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake, Karl-Johan eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Rensa och hacka svampen grovt.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  5. Börja koka pastan.
  6. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  8. Riv ost och hacka persilja.
  9. Häll av pastan.
  10. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  11. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen och servera med riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer