Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

Mascarpone är en färskost från Italien. Funkar jättebra till sås med svamp blandat med pasta som tagliatelle. Mascarpone kan ersättas med vanlig färskost. Istället för tagliatelle kan du ta pasta som penne, spagetti eller valfri pasta. Istället för parmesan kan du ta grana padano.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Tofuline har ex. en färskost som kan ersätta mascarponen. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 7 dl svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake, Karl-Johan eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Rensa och hacka svampen grovt.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  5. Börja koka pastan.
  6. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  8. Riv ost och hacka persilja.
  9. Häll av pastan.
  10. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  11. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen och servera med riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer