Fläder

Recept med äkta fläder till saft och annat gott med fläderblommar. Alla mina recept med fläder - gör egen flädersnaps, flädersaft eller prova en fläderpaj.

När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande.

Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och använda direkt från frysen. Du kan plocka, rensa och knyta ihop till knippen samt hänga dem upp och ner att torka - då kan du använda flädern till saft och snaps vid annat tillfälle när du vill.

Se till att du plockar rätt fläderblommor

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du väljer rätt fläder.

Använd: Äkta fläder som är en stor buske som blommar i juni samt juli och får platta stora klasar av vita blommor med fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar. Blommorna har en stark söt doft av fläder. Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta bär i slutet av juli och augusti.

Använd inte: Druvflädern som har mindre, vitgröna och mer äggrunda blommklasar och sedan röd-svarta bär likt druvklasar. Sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men röda ståndarknappar.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages