Quiche Lorraine fransk ost- och skinkpaj

Introduktion och förberedelse

Quiche Lorraine är en klassisk fransk ost- och skinkpaj.

Serveringsförslag

  • En paj som passar varm eller kall vid de flesta tillfällen.
  • Kall till picknick, på buffé, kräftskiva, midsommar eller påsk.
  • Kall eller varm lunch eller middag gärna med en grönsallad och Dijondressing eller annan salladsdressing.
  • Den kan till och med serveras till frukost.

Val av skinka

I den franska varianter är det vanligt med tärnat sidfläsk som i originalet från Lorraine. Jag brukar dock ta vanlig rökt skinka.

Andra varianter är med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon, tärnad kassler, pancetta eller annan skinka.

Varianter

  • I äggstanningen kan du även ha i hälften gräddfil eller crème fraiche.
  • Valfritt är att ha i lite strimlad salladslök eller purjolök.
  • Man kan utesluta skinka och bara baka ostpaj - quiche au fromage.
  • Byt skinka mot fräst svamp som champinjoner, spenat, broccoli, räkor, rostad paprika eller ugnsrostade tomater.
  • Tillsätt ca 2 dl stekt lök för quiche Alsacienne.

Val av ost

  • Som ost kan du ta en valfri riven lagrad ost som svensk Präst, Svecia, Greve Västerbotten eller Cheddar. Eller smakrik fin Cheddar, Gruyère, Tomme eller Emmentaler. Man kan också blanda ut med riven mozzarella för en mildare ostsmak.
  • Pajen går utmärkt att laga på blandade ostrester och kanter - tärna eller riv. Ost du får över kan du frysa in och ta fram att baka paj på.

Att dricka till

Som vin till Quiche Lorraine passar ett vitt vin som Pinot Blanc från Alsace eller Riesling från Mosel.

Min variant av Quiche Lorraine med rökt skinka, lagrad ost och lite salladslök.
Min variant av Quiche Lorraine med rökt skinka, lagrad ost och lite salladslök.

1 skink och ostpaj, ca 5 - 6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 400 gram lagrad ost, riven
  • 400 gram rökt skinka eller tärnat varmrökt fläsk
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller/eller grädde eller blanda
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 salladslök eller 10 cm purjolök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Täck över och ställ i kylen i 20 minuter.
  3. Smörj en pajform på ca 24-28 cm med en tsk smör.
  4. Du kan kavla ut degen ca 3-4 mm tjock på mjölat bakbord samt klä pajformen. Eller helt enkelt trycka ut den den i pajformen. Stick hål över botten med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
  6. ÄGGSTANNING: Vispa ihop ägg, mjölk eller grädde, salt och vitpeppar i en skål.
  7. FYLLNING: Riv osten eller tärna den fint. Tärna eller riv skinkan.
  8. Skölj och strimla salladslök eller purjolök fint (valfritt).
  9. Sprid ut skinkan och osten i pajskalet i ett jämnt lager. Sprid även ut salladslök eller purjolök - det är dock valfritt att ha i.
  10. Häll över och fördela äggstanningen över.
  11. Sänk värmen till 175 grader.
  12. Grädda pajen i 45-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  14. Ta ut och låt svalna ca 5 minuter innan servering.
  15. Kan serveras varm eller kall. Kan frysas. Kan värmas i mikro eller ugn.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-05

Tillbehör och liknande recept: