Skinkpaj
Skinkpaj med ost som är lätt att baka och god både varme och kall.
Jag tog några skivor svensk påläggsskinka och skar i tärningar till fyllningen. Vidare riven mozzarella och lite lagrad ost som Västerbotten för lite mer ostsmak.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
- Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- FYLLNING: Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och riven ost i en skål.
- Skär skinkan i bitar/tärningar. Lägg i botten på pajen i ett jämnt lager.
- Häll på ägg- och ostblandningen.
- Grädda skinkpajen i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
- Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar både varm eller kall som lätt lunch, middag, på buffé, knytkalas, kräftskiva, midsommar eller till utflykt.
- Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
- På bilden med babyspenat samt små fina halverade tomater i lite olivolja och vinäger.
Varianter
- Rökt skinka kan bytas mot annan skinka som kokt skinka eller tärnade rester på julskinka.
- Eller skinka mot stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon eller pancetta. Tar du tärnat sidfläsk får du en paj lik originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.
- Skinka kan även bytas mot billigare kassler för en kasslerpaj.
- Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal