Skinkpaj

Skinkpaj med ost som är lätt att baka och god både varme och kall.

Jag tog några skivor svensk påläggsskinka och skar i tärningar till fyllningen. Vidare riven mozzarella och lite lagrad ost som Västerbotten för lite mer ostsmak.

1 skinkpaj, 6 stora eller 8 mindre portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 200 gram riven ost, blanda gärna riven mozzarella och Västerbottenost
  • 200 gram rökt skinka, påläggskinka eller kokt skinka
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (valfritt)
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
  3. Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  5. FYLLNING: Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och riven ost i en skål.
  6. Skär skinkan i bitar/tärningar. Lägg i botten på pajen i ett jämnt lager.
  7. Häll på ägg- och ostblandningen.
  8. Grädda skinkpajen i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  9. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Ost- och skinkpaj är gott med en grönsallad till som lunch, lätt middag, till buffé, matlåda eller utflykt.
Ost- och skinkpaj är gott med en grönsallad till som lunch, lätt middag, till buffé, matlåda eller utflykt.

Serveringsförslag

  • Passar både varm eller kall som lätt lunch, middag, på buffé, knytkalas, kräftskiva, midsommar eller till utflykt.
  • Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
  • På bilden med babyspenat samt små fina halverade tomater i lite olivolja och vinäger.

Varianter

  • Rökt skinka kan bytas mot annan skinka som kokt skinka eller tärnade rester på julskinka.
  • Eller skinka mot stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon eller pancetta. Tar du tärnat sidfläsk får du en paj lik originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.
  • Skinka kan även bytas mot billigare kassler för en kasslerpaj.
  • Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.

Skinkpaj serverad i bit på tallrik med sallad av babyspenat och små tomater.
Skinkpaj serverad med sallad av babyspenat och små tomater.

E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08

Tillbehör och liknande: