Skinkpaj

Introduktion och förberedelse

Skinkpaj med ost som är lätt att baka och god både varme och kall.

Jag tog några skivor svensk påläggsskinka och skar i tärningar. Vidare riven mozzarella och lite lagrad ost som Västerbotten för lite mer ostsmak.

Passar som lätt lunch, middag, på buffé, knytkalas, kräftskiva, midsommar eller till utflykt.

Serveringsförslag

Gott med en sallad till.

  • På bilden med babyspenat samt små fina halverade tomater i lite olivolja och vinäger.
  • Ett till förslag är med grönsallad och Dijondressing.

Val av skinka

Istället för rökt skinka kan du ta tärnat sidfläsk som i originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.

Varianter

  • Rökt skinka kan bytas mot annan skinka som tärnade rester på julskinka, tärnad kokt skinka, stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon, tärnad kassler eller pancetta.
  • I äggstanningen kan du ta i grädde och även blanda med hälften crème fraiche om du vill det.
  • Som ost kan du ta en valfri riven ost som gratängost eller mozzarella samt gärna en lagrad ost för lite mer smak som svensk Västerbotten, Prästost, Svecia eller Greve.

Skinkpaj serverad i bit på tallrik med sallad av babyspenat och små tomater.
Skinkpaj serverad med sallad av babyspenat och små tomater.

1 skinkpaj, ca 5 - 6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 250 gram riven ost, blanda gärna riven mozzarella och Västerbottenost
  • 200 gram rökt skinka, påläggskinka eller kokt skinka
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Blanda ihop vetemjöl, smörklickar, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
  3. Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 28 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  5. FYLLNING: Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och riven ost i en skål.
  6. Skär skinkan i bitar/tärningar. Lägg i botten på pajen i ett jämnt lager.
  7. Häll på ägg- och ostblandningen.
  8. Grädda skinkpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  9. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 1 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-31

Tillbehör och liknande recept: