Plommonkompott

Introduktion och förberedelse

Plommonkompott är en slags chunky plommonsås, kräm eller sylt på gammaldags vis.

Får god smak av kanel, vaniljstång, stjärnanis och lite vinäger men det blir gott med enbart socker också.

Istället för vanligt socker kan du ta farinsocker, råsocker eller muscovadosocker.

Du kan ta valfri sorts plommon - förslagsvis Victoria.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som kompott eller kräm med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik.
  • Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass, vispad grädde samt gärna med ett knäckflarn till.
  • Plommonen är också jättegoda att servera som tillbehör till pannacotta, creme brule eller creme caramel.

Plommonkompott i skål
Koka en egen chunky kompott med dina plommon. Enkelt med enbart socker eller smaksätt om du vill med kanel, vanilj och stjärnanis.

4 portioner plommonkompott

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,25 vaniljstång (valfritt)
  • 1 halv bit stjärnanis (valfritt)
  • 1 liten bit hel kanel (valfritt)
  • 2 msk rödvinsvinäger (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-08