Plommonkompott
Plommonkompott är en slags chunky plommonsås med smak av kanel, vaniljstång samt stjärnanis.
Tillagning
- Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
- Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
- Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
- Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
- Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som dessert och efterrätt förslagsvis som plommondessert - med vaniljglass, vispad grädde samt gärna med ett knäckflarn till.
- Plommonen är också jättegoda att servera som tillbehör till desserter som pannacotta, creme brule eller creme caramel.
- Kan även serveras som mellanmål med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik.
Variant
- Istället för vanligt socker kan du ta farinsocker, råsocker eller muscovadosocker.
- En variant på plommonkompott utan kryddor är plommonkräm som reds med potatismjöl.
Val av plommon
Du kan ta valfri sorts plommon - förslagsvis Victoria.
Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal