Plommonkompott

Introduktion och förberedelse

Plommonkompott är en slags chunky plommonsås med smak av kanel, vaniljstång samt stjärnanis.

Serveringsförslag

Variant

  • Istället för vanligt socker kan du ta farinsocker, råsocker eller muscovadosocker.
  • En variant på plommonkompott utan kryddor är plommonkräm som reds med potatismjöl.

Val av plommon

Du kan ta valfri sorts plommon - förslagsvis Victoria.

Plommonkompott i skål
Koka en egen chunky kompott med dina plommon. Enkelt med enbart socker eller smaksätt om du vill med kanel, vanilj och stjärnanis.

4 portioner plommonkompott

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1 cm vaniljstång (valfritt)
  • 1/4 bit stjärnanis (valfritt)
  • 1 liten bit hel kanel (valfritt)
  • 2 msk rödvinsvinäger (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-08

Tillbehör och liknande recept: