Päron- och äppelkompott eller kräm
Päron- eller äppelkompott eller kräm du kokar ihop av skalade och tärnade päron och äpplen.
Du kan ta enbart päron för päronkompott eller päronkräm eller äpple för äppelkompott eller äppelkräm men det blir gott att blanda.
Frukten kokas ihop med lite socker och reder sig själv. Reder du med lite potatismjöl så får du päron och äppelkräm - utan så får du päron och äppelkompott.
Serveringsförslag
Kräm och kompott passar till frukost, mellanmål, fika, lättlunch eller kvällsmål.
- Servera med kall gräddmjölk, havremjölk, mandelmjölk, vanlig mjölk, sojamjölk, fil, yoghurt, vaniljyoghurt, kvarg eller det du gillar till.
- Gott med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, jordgubbar och blåbär på.
- Kanel eller kardemumma är också gott på.
- Ett förslag är denna frukostbowl du kan toppa med några msk päron- och äppelkompott.
- Eller till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en sviss.
Tillagning
- Skölj och skala päron och äpplen. Skär bort fula delar. Skär ut fruktköttet och släng kärnhuset. Tärna frukten.
- Ta fram en stor kastrull och lägg i päron och äpple.
- Koka upp samt låt päron och äpplen koka mjuka så de faller sönder i ca 15 minuter under lock på medelvärme. Koktiden kan variera något och mogen frukt kokar klart snabbare medan hårdare frukt kan ta några minuter extra.
- Rör då och då. Mosa sönder frukten med en visp eller potatisstöt mot slutet så den reder sig själv. Lite bitar kan gärna vara kvar.
- Nu är kompotten klar att ätas varm eller kall.
- KRÄM: Vill du ha kräm så reder du kompotten med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten och kokar upp.
- Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
Ta vara på övermogen frukt
Kompott och kräm är perfekt - och godast tycker jag - att laga på övermogen frukt som päron och äpplen. De är söta och går lätt sönder till mos, kompott och kräm.
Är frukten skadad och ful i skal så är det bara att skära samt skala bort dessa delar.
Svenska päron
Svenska päron har säsong mellan augusti till oktober. Vilka mogna päron som helst funkar men några sorter att kolla efter till kompott är Clapps Favorit samt Concorde. Hittar du Doyenne de Comice så är det ett riktigt gott päron.
Kräm till många
Vill du laga till många så kan du spä med mer vatten, ta i mer socker samt reda med potatismjöl till lagom krämig konsistens.
Spara undan
Dubblera gärna receptet nedan i en stor gryta om du har mycket frukt att ta vara på. Kompotten håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in några månader.
Kompott och kräm kan också sparas längre på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp kompotten varm och sätt på lock genast.
Använd syltsocker eller något krm konserveringsmedel om du vill vara säker på att den håller. Då kan du spara den i flera månader mörkt och svalt ex. i garderob eller källare.
Smaksättning
Du kan variera mängden socker efter hur söt du vill ha din kompott eller kräm. En halv dl socker eller några msk socker funkar också. Vidare kan du ha i socker efter hur mogna och söta dina päron och äpplen är.
Kan smaksättas med lite kardemumma, kanelstång, vaniljsocker samt citronsaft i.
Gräddmjölk
Klassiskt och riktigt gott till äppel- och päronkräm är gräddmjölk. Funkar till efterrätt eller mellanmål. Blanda kall grädde och mjölk samt servera den till varm eller kall kräm i djup tallrik. Förslag är att ta 2,5 dl mjölk och blanda i 0,5 dl grädde för två portioner kräm. Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal