Björnbärsgelé

Introduktion och förberedelse

Koka gelé på björnbär. Björnbärsgelé får en fin färg och bärig elegant smak.

Gott som vanlig gelé till det mesta som husmanskost, vilt, stek, gryta eller renskav.

Lättlagat med gelésocker. Gelésocker kan du byta mot vanligt socker och tillsätta annan pektin som gelépulver eller flytande fruktpektin exempelvis Atamon.

Jag silade i en chinoise i metall men en saftsilställning Jonas ett durkslag med en silduk går också bra.

Hållbarhet

Sterilisera gärna burkar och lock.

Tillsätt 1 krm natriumbensoat eller annat konserveringsmedel (se paket) så får du en gelé som blir hållbar i rumsvärme lång tid.

Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Pektinprov

Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att gelén stelnar som du vill ha den. Gör den inte det så finns det fruktpektin att köpa och tillsätta enligt förpackning.

Varianter

  • Tillsätt och koka med en kanelstång.
  • För lite mer het smak kan du ta en halv tsk chiliflakes.
  • 1 msk pressad citronsaft passar också att ha i.

Björnbärsgelé i burkar på skärbräda
Björnbärsgelé kan du spara och ha hela vintern som tillbehör till det mesta där gelé passar.

ca 5 dl björnbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 dagar 2 tim
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram björnbär, frysta eller färska
  • 3 dl gelésocker
  • 1/2 dl vatten

Tillagning

  1. Tina frysta björnbär något.
  2. Väg upp björnbär och tillsätt vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 15 minuter. Rör då och mosa bären då och då.
  3. Sila upp saften genom att hälla de kokta bären i chinoise metallsil, en silställning eller durkslag med silduk.
  4. Låt rinna ca 20 minuter. Pressa ut så mycket saft du kan från bären. Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt 1 dl gelésocker per dl saft. Jag fick ut 3 dl saft och tillsatte därför 3 dl gelésocker.
  6. Rör och koka upp. Koka en minut.
  7. Nu kan du göra ett pektinprov om du vill. Ta en msk och lägg på en tallrik samt sätt i frysen att stelna. Dra igenom med en kniv och se om den stelnat likt gelé. Annars tillsätt mer gelésocker eller mer vafritt fruktpektin enligt paket.
  8. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt gelén svalna med locket på. Det tar minst en timme upp till 3-4 timmar. När de svalnat kan du sätta dem i kylen.
  9. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 53 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-03