Bakad sötpotatis

Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör.

Sötpotatis har en sötare smak än vanlig bakpotatis och passar som tillbehör till grillat kött, grillad kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfilé, på buffé med mera.

Räkna 4 stycken sötpotatisar - en per portion - på ca 250 gram styck.

4 portioner bakad sötpotatis

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 2 min

Ingredienser

  • 1 kg sötpotatisar
  • 4 klickar smör och nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller baka övertäckt i mikro på full effekt i 25 minuter.
  2. Glöm inte att stick små hål i sötpotatisarna med en sticka eller gaffel först bara (annars kan de gå sönder på våldsamt vis).
  3. Baka sötpotatisarna mitt i ugnen på folieark ca en timme eller lite mindre beroende på storlek. Stick en provsticka eller gaffel i dem för att se om de är mjuka och klara.
  4. Ta ut de bakade sötpotatisarna och låt svalna något. Skär upp dem på mitten med ett kryss i toppen och tryck till på sidorna så att de öppnar sig. Fyll ev. den bakade sötpotatisen med en klick smör och strö över en nypa nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer