Bakad potatis med tonfiskröra
Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra med tomat, vitlök och lök i en krämig sås av majonnäs och gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt.
Lätt att laga, billigt och nyttigt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
- Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
- Förbered tonfiskröran under tiden du bakar potatisen: öppna tonfiskburkarna och häll av vattnet eller oljan.
- Hacka tomaterna i små tärningar och lägg i skålen.
- Pressa i vitlök och blanda med tonfisken.
- Hacka lök fint och blanda ner.
- Rör i cayennepeppar, salt, peppar samt gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche. Rör ihop till en röra och smaka av med salt och peppar.
- Tonfiskröran förvaras i kylen.
- Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
- Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
- Servera bakpotatisen med tonfiskröran.
Tips
- Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
- Räkna en stor bakpotatis per portion. Du kan också ta två stora normala potatisar per portion.
Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal