Bakad potatis med tonfiskröra

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra med tomat, vitlök och lök i en krämig sås av majonnäs och gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt.

Lätt att laga, billigt och nyttigt.

Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.

Räkna en stor bakpotatis per portion. Du kan också ta två stora normala potatisar per portion.

4 portioner bakad potatis med tonfiskröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tonfiskröra: 3 tomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller purjolök
  • 2 burkar tonfisk i vatten eller olja
  • 3 dl gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk majonnäs
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Förbered tonfiskröran under tiden du bakar potatisen: öppna tonfiskburkarna och häll av vattnet eller oljan.
  5. Hacka tomaterna i små tärningar och lägg i skålen.
  6. Pressa i vitlök och blanda med tonfisken.
  7. Hacka lök fint och blanda ner.
  8. Rör i cayennepeppar, salt, peppar samt gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche. Rör ihop till en röra och smaka av med salt och peppar.
  9. Tonfiskröran förvaras i kylen.
  10. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  11. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  12. Servera bakpotatisen med tonfiskröran.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept