Bakad potatis med tonfiskröra

Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra med tomat, vitlök och lök i en krämig sås av majonnäs och gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt.

Lätt att laga, billigt och nyttigt.

Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.

Räkna en stor bakpotatis per portion. Du kan också ta två stora normala potatisar per portion.

4 portioner bakad potatis med tonfiskröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tonfiskröra: 3 tomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller purjolök
  • 2 burkar tonfisk i vatten eller olja
  • 3 dl gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk majonnäs
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Förbered tonfiskröran under tiden du bakar potatisen: öppna tonfiskburkarna och häll av vattnet eller oljan.
  5. Hacka tomaterna i små tärningar och lägg i skålen.
  6. Pressa i vitlök och blanda med tonfisken.
  7. Hacka lök fint och blanda ner.
  8. Rör i cayennepeppar, salt, peppar samt gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche. Rör ihop till en röra och smaka av med salt och peppar.
  9. Tonfiskröran förvaras i kylen.
  10. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  11. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  12. Servera bakpotatisen med tonfiskröran.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer