Kryddsmör med brynt smör, citron och vitlök

Introduktion och förberedelse

Kryddsmör med brynt smör smaksatt med citron, vitlök och persilja.

En variant på vitlökssmör med brynt smör istället för vanligt smör.

Brynt smör får svalna och stelna. Sedan vispas eller rörs det fluffigt och smaksätts med flingsalt, pressad och riven citron, vitlök och persilja.

Serveringsförslag

  • Passar som aromsmör eller kryddsmör till stekt eller grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
  • Mycket gott till bakad potatis.

Tips

  • Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
  • Kan förberedas innan och förvaras i kylen eller frysas in.

Varianter

  • Byt ut persilja mot dill om du ska ha smöret till fiskrätter.
  • Tillsätt 1/2 hel rostad och mosad vitlök för extra fyllig och god vitlökssmak.
  • Vill du ha lite hetta i smöret kan du ha i 1/2 tsk chiliflakes.
  • Gott i vitlökssmör är även 1/2 tsk worcestershiresås.
  • Eller kolla in något annat av mina kryddsmör för förslag på smaksättning.

15 portioner, ca 5,5 dl eller 300 gram kryddsmör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram smör, saltat eller osaltat
  • 1 citron, ekologisk
  • 2 klyftor vitlök
  • 20 gram fryst hackad persilja eller 1/2 dl hackad färsk persilja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
  2. Smält smöret på låg värme.
  3. Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
  4. Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
  5. Höj värmen till medelvärme och fortsätt att koka smöret tills det har en ljust brun färg och doft likt smörkola/nötter. Använd gärna en termometer och koka till 125-140 grader. Akta så det ej bränns.
  6. Ta av från värmen. Skumma försiktigt igen.
  7. Häll över smöret i ett kärl som tål värme. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
  8. Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur. Det tar ca 4 timmar.
  9. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  10. Hacka färsk persilja eller använd fryst hackad persilja. Tillsätt till smöret.
  11. Skölj och riv skalet från citronen fint så du har ca 2 tsk skal samt tillsätt det. Pressa ut saft så du har 1/2 msk saft och tillsätt det. Skala vitlök och pressa i smöret. Rör om.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. SPRITSAT SMÖR: Lägg över i en spritspåse med en stjärnformad tyll. Förbered en form eller bricka med bakplåtspapper. Spritsa ut runda högar portionsvis ca 20 gram styck till ca 15 portioner. Ställ i kylen att kallna och stelna. Kan även frysas in.
  14. SMÖR I RULLE: Ställ smöret att stelna något i kylen. Lägg ut det på en bit bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle. Snurra ihop ändarna och sätt på gummiband. Lägg i kylen att kallna och stelna. Kan även frysas in. Till servering tar du av pappret och skär i skivor på ca 20 gram styck till 15 bitar.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-18

Tillbehör och liknande recept: