Bakad potatis med dovhjortsröra

Introduktion och förberedelse

Bakad potatis med dovhjortsröra av rökt innanlår från dovhjort.

Röran lagas med tärnad rökt hjortkött samt äpple, rödlök, majonnäs, gräddfil, gräslök, citron, persilja och lite dragon.

En lyxig, krämig och festlig viltröra till bakpotatis.

Serveringsförslag

Inköp av dovhjort

  • Rökt dovhjort är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem.
  • Jag använde rökt innanlår från dovhjort köpt från Johannishus Gods. De har gårdsbutik, viltlådor med mera.
  • Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar viltkött med mera.

Varianter

  • Blir även gott med annat rökt viltkött som förslagsvis renstek eller souvas; hjort, rådjur eller vildsvin.
  • Gott i är även 1 msk riven pepparrot och 1 msk Dijonsenap.
  • Gräddfil kan bytas mot créme fraiche.
  • Dragon är valfritt att ha i.

Rester

Överbliven röra kan sparas i kylen några dagar. Gott som fyllning i mackor och baguette. Eller som tilltugg.

Två bakade potatisar med smör och hjortröra.
Två bakade potatisar med smör och hjortröra. Du kan räkna en stor bakpotatis per portion eller om de är lite mindre kan du ta 1,5 potatisar eller 2 små bakpotatisar per portion.

4 portioner bakad potatis med dovhjortsröra

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar eller 6 medelstora potatisar
  • 4-6 msk smör
  • 200-250 gram rökt innanlår från dovhjort
  • 0,25 rödlök
  • 0,5 äpple
  • 1 tsk citronjuice
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 krm torkad dragon eller 1 msk hackad färsk dragon
  • 4 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. DOVHJORTSRÖRA: Ta bort ev. snöre runt köttet. Jag skar bort den hårda ytterkanten också men det valfritt. Skär köttet i små tärningar.
  6. Skala och finhacka rödlök. Hacka gräslök och persilja. Hacka dragon eller använd torkad dragon. Lägg i en bunke med köttet. Spara ev. lite gräslök till garnering.
  7. Skölj och tärna äpplet. Lägg med rödlöken. Tillsätt citronjuice och blanda runt.
  8. Tillsätt majonnäs och gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda och ha röran i kylen.
  9. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  10. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
  11. Ta ut och låt potatisarna svalna något.
  12. Ta bort folien.
  13. SERVERING: Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  14. Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
  15. Fördela dovhjortsröran i potatisarna och garnera med gärna med hackad gräslök.
  16. Vidare kan du strö lite mer tärnad dovhjort och rödlök överst om du vill ha det extra festligt - se bild.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 691 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-25