Sorbet Prosecco

Introduktion och förberedelse

Sorbet prosecco är en uppfriskande dessert av en kula sorbet serverad i en ett coupe-glas eller martiniglas toppad med prosecco - ett italienskt mousserande halvsött vin. Festligt men lättlagat.

Varianter

Istället för prosecco kan du ta ett annan valfri halvtorrt mousserande vin som lyxig halvtorr champagne, spumante, sekt, cava eller cremant de bourgougne. Du kan köpa en liten flaska på 37 cl eller en ännu mindre piccolo flaska till fyra portioner.

Du kan ta valfri sorbet. Mitt förslag är hallonsorbet som på bilden men också mango, jordgubb, cidersorbet, apelsin eller liknande ljusa sorbeter passar. Tar du en mörkare sorbet som blåbär så är det inte så snyggt när den smälter men smakar gott.

Godast blir det med en köpt sorbet av hög kvalitét eller att göra sorbet själv. Räkna ca en halv litet sorbet till fyra portioner.

Alkoholfri variant

Vill man ha en alkoholfri variant så kan man ta läsk som champis, pommac, hallonläsk, trocadero, fruktsoda, sockerdricka eller annan ljus läsk eller lyxig lemonad. Vidare funkar cider eller ginger joe ingefärsläsk.

Garnering

Istället för färska hallon på bambupinnar som på bilden kan du garnera med något blad citronmeliss och hembakta mandelflarn, andra köpta glassrån eller biscottis.

4 portioner sorbet prosecco

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4-8 kulor sorbet av valfri sort exempelvis hallonsorbet, mangosorbet eller jordgubbssorbet
  • 37 cl flaska prosecco eller annat mousserande vin eller läsk
  • 12 färska hallon på bambupinnar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Om du vill kan du kula upp sorbeten och ha på en bricka i frysen redo till servering. Eller ta fram sorbeten fem minuter innan servering så att den går att kula upp.
  2. Kula upp och fördela en stor till två små kulor sorbet i fyra glasskålar eller vida glas likt Martiniglas.
  3. Precis innan servering så toppar du varje glas med några cl mousserande vin.
  4. Garnera som på bilden med tre färska hallon vardera på varsin bambudrinkpinne. Eller som du vill - se fler förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.8 (67 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-16