Mandelpotatismos

Introduktion och förberedelse

Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.

Serveringsförslag

Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor med mera.

Undvik klistrigt mos

Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.

Mosa potatisen försiktigt - gärna för hand - med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.

Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.

Varianter

  • Moset kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
  • Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör. Grädden kan ersätta med bara mjölk.
  • Vill du ha ett smalare mos så kan du ersätta smör och mjölk med enbart grädde eller ännu smalare matlagningsgrädde.

Gratinerat mos

Extra festligt blir moset om du gratinerar det i en ugnsfast form under grillen i ugnen med riven ost och lite grädde.

Då kan också moset lagas i god tid och förvaras i kylen portionvis eller i gratängform. Strö över lite Västerbotten och över en halv dl grädde samt värm upp till servering på 200 grader 10-15 minuter.

4 portioner mandelpotatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram - 1 kg mandelpotatis
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 dl vispgrädde (eller 1 dl mjölk)
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl riven lagrad ost till gratinering (valfritt)
  • 0,5 dl grädde till gratinering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Koka upp någon liter vatten till potatisen i en stor kastrull. Salta vattnet med ca 1 tsk salt per 2 liter.
  3. Koka mandelpotatisen mjuk, känn efter 20 minuter.
  4. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något innan du pressar den genom en potatispress och ner i en stor skål eller kastrull. Du kan också mosa med potatisstöt eller annat redskap.
  5. Rör i övriga ingredienser under värmning och smaka av mandelpotatismoset med salt, peppar samt en gnutta socker samt ev. smaksättare.
  6. Nu kan du servera ditt mandelpotatismos.
  7. Du kan också enbart förbereda mandelpotatismoset och sedan lägga upp i en gratängform samt toppa med riven ost och lite grädde. Gratinera sedan mandelpotatismoset under grillen 250 grader i ca 5 minuter tills det är varmt och har fått fin färg. Det går också bra att lägga upp i portionsformar och värma på liknande vis.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.