Morotens dag den 4 april

Morötter till allt

Tänker man efter så finns det mycket gott att laga med morötter. Morötter är en av de vanligaste ingrediensera i köket. Bästa kompis med löken. En doldis som bidrar med god smak, konsistens och näring i massor av rätter. Dessutom riktigt prisvärd och klimatvänlig - iaf om du köper svenska morötter.

Köp gärna Krav-märkta morötter. Alla mina recept där morötter ingår som viktig ingrediens hittar du här.

Morötter är nyttiga och innehåller men fibrer och mycket karotin som förutom den gula färgen ombildas hos oss till vitamin A. Läs mer om morötters historia, näringsinnehåll med mera på wikipedia här.

Tillagade morötter

Här är lite goda recept att laga med morötter som morotssoppa, kokta morötter, grillade morötter, rostade morötter, rotmos, stuvade morötter, morotstzatziki, morotsfrallor, morotskaka, morotsmarmelad, pickles med mera.

Sedan har vi alla rätter där morötter ingår som god ingrediens: de kan stekas i tärningar i pytt, i stavar i wok, i tärningar i grytor och soppor, slantas i lasagne och gratänger, tärnad som grund i fonder och så vidare.

Råa morötter

Råa kan morötter serveras rivna som grönsakstillbehör, sallad eller liknande; morötter kan serveras i stavar som snacks med dipp; eller pressa egen råsaft eller morotsjuice.

Morötter är jättegoda och nyttiga att äta som de är. På våren kommer fina knippmorötter och resten av året har vi goda tjockare så kallade vintermorötter.

Förutom att tillaga morötter i olika rätter så brukar jag ha morötter hemma och äta som snack innan maten, ta med ut genom dörren att knapra på eller efter träning med frukt som äpple och mandarin.

Då är de lite dyrare men goda snack-morötter eller minimorötterna goda som kan köpas färdiga att ätas. Eller så köper du fina knippmorötter eller större krav-märkta morötter och skalar någon själv då och då.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2024-04-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.