Morotssoppa

Enkel, snabb och god soppa på morot. Egen morotssoppa blir både nyttigt, billig och gott med nybakt bröd, frallor eller bullar med ex. färskost eller hummus. Eller varma mackor.

Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare. Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet eller på toppen så får du en fylligare och festligare soppa.

Andra grönsaker som passar att ha med i morotssoppan - byt ut hälften av morötterna - är potatis, rotselleri, röd paprika, kålrot, palsternacka eller jordärtskockor för att ta några exempel jag kan komma på.

Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Du hittar fler varianter under detta recept. Den går såklart bra att servera naturell enligt receptet nedan också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft.

Morotssoppa med curry :

  • 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar

Morotssoppa med örter:

  • 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Vegan morotssoppa:

  • Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde. Du kan också ta hälften vegan-mjölk och hälften vatten och grönsaksbuljongtärning. Istället för grönsaksbuljong kan man ta Umami-buljongtärning.

4 portioner morotssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram skalade morötter
  • 1 liten gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 liter mjölk eller vatten och grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och slanta morötter.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Skala och pressa vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull någon minut.
  5. Späd med mjölk eller buljongtärning och koka morotssoppan i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
  6. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna.
  7. Smaka av morotssoppan med salt, socker och peppar. Krydda om du vill med förslag ovan ex. curry och garam masala eller örter.
  8. Toppa eller rör i en klick grädde, crème fraiche eller matyoghurt innan servering (valfritt).
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.