Morotssoppa

Enkel, snabb och god soppa på morot. Att laga morotssoppa blir både nyttigt, billig och gott.

Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.

Med en skvätt grädde, havregrädde, sojagrädde eller kokbar crème fraiche på slutet så får du en krämigare och festligare soppa men det är valfritt.

Serveringsförslag

Man kan toppa soppan vid servering med frön som pumpafrön eller solrosfrön; krutonger; en klick créme fraiche, Oalty Fraiche eller smetana; riven ost som parmesan eller smulad fetaost. Eller skeda över lite pesto.

Servera gärna med nybakt bröd som bake-off eller baka egna frallor, grissinis, brytbröd samt ha till pålägg som färskost eller hummus. Eller varma mackor eller varma baguetter. Festligt är att ha parmesankex till.

Varianter

Andra grönsaker som passar att ha med i morotssoppan. Byt ut hälften av morötterna mot potatis - här en variant med potatis, grädde och parmesan; en krämig variant; testa med rotselleri, röd paprika, kålrot, palsternacka eller jordärtskockor - detta är några ingredienser som jag tycker passar ihop med morotssmaken.

Chili är också gott i - smaka av med någon 1/2 tsk sambal oelek eller sriracha eller ta i några krm chiliflakes i början när du kokar soppan.

En burk kokosmjölk är också gott att byta ut en del av vattnet mot. Eller prova denna variant med kokos och spiskummin.

Med gurkmeja

  • Tillsätt 2-3 bitar färsk skalad och hackad gurkmeja; 2 msk färsk hackad ingefära samt 3-4 klyftor vitlök. Fräs med i början. Eller prova med morotssoppa med ingefära.

Med curry :

  • 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar.

Med örter:

  • 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Vegan morotssoppa:

  • Koka soppan hälften vatten och mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde. Du kan också ta hälften vegan-mjölk och hälften vatten och grönsaksbuljongtärning. Istället för grönsaksbuljong kan man ta Umami-buljongtärning.

4 portioner morotssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram skalade och slantade morötter, räkna 700 gram innan skalning
  • 1 liten gul eller röd lök
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • 1, 2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, skär bort ändar och slanta morötter.
  2. Skala och hacka lök grovt.
  3. Skala och hacka vitlök grovt.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i olja i en stor kastrull någon minut.
  5. Krydda om du vill med förslag ovan som hackad gurkmeja och ingefära; tillsätt curry och garam masala eller örter. Eller andra rotfrukter eller smaksättning efter tycke.
  6. Tillsätt vatten samt buljongtärning koka morotssoppan i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
  7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  8. Smaka av morotssoppan med salt.
  9. Vill du ha en krämigare morotssoppa så rör du i grädde eller kokbar crème fraiche samt värmer upp innan servering.
  10. Morotssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.