Morotssoppa

Enkel, snabb och god soppa på morot. Egen morotssoppa blir både nyttigt, billig och gott med nybakt bröd, frallor eller bullar med ex. färskost eller hummus. Eller varma mackor.

Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare. Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet eller på toppen så får du en fylligare och festligare soppa.

Andra grönsaker som passar att ha med i morotssoppan - byt ut hälften av morötterna - är potatis, rotselleri, röd paprika, kålrot, palsternacka eller jordärtskockor för att ta några exempel jag kan komma på. 

Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Du hittar fler varianter under detta recept. Den går såklart bra att servera naturell enligt receptet nedan också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft.

Morotssoppa med curry :

  • 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar

Morotssoppa med örter:

  • 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Vegan morotssoppa: 

  • Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde. Du kan också ta hälften vegan-mjölk och hälften vatten och grönsaksbuljongtärning. Istället för grönsaksbuljong kan man ta Umami-buljongtärning. 

4 portioner morotssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram skalade morötter
  • 1 liten gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 liter mjölk eller vatten och grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och slanta morötter.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Skala och pressa vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull någon minut.
  5. Späd med mjölk eller buljongtärning och koka morotssoppan i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
  6. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna.
  7. Smaka av morotssoppan med salt, socker och peppar. Krydda om du vill med förslag ovan ex. curry och garam masala eller örter.
  8. Toppa eller rör i en klick grädde, crème fraiche eller matyoghurt innan servering (valfritt).
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer