Morotsjuice
Råsaft eller juice från råa morötter är mycket gott, nyttigt och billigt.
Råsaft på morötter är prisvärt och kanske den billigaste råsaften du kan göra själv.
Tillagning
- Skär bort fäste och fula delar.
- Skala morötterna.
- Kör morötterna till juice i råsaftcentrifug. Vill du ha i ingefära så skala den och tillsätt den efter halva morötterna.
- Morotsjuicen är klar att servera. Rör gärna om den lite innan.
Serveringsförslag
- Servera gärna morotsjuicen kall.
- Använd gärna kalla morötter om du vill dricka juicen direkt. Eller servera med isbitar.
Tips
- Du behöver en råsaftcentrifug för att göra morotsjuicen.
- Köp gärna svenska kravmärkta morötter. Små vårmorötter eller stora morötter blir gott vilket som. Har de fint skal behövs de bara skrubbas. Skär dock bort blastfäste och eventuella fula delar.
- Kan förvaras i kylen några dagar.
Varianter
- Gott är att smaksätta morotsjuicen med är en tsk finriven färsk ingefära.
- Vidare kan man köra i en halv skalad citron eller lime mellan morötterna för extra smak.
- Kan även blandas ut med färsk apelsinsjuice eller valfri juice.
- Annat som passar att blanda och köra med morötterna är gurka, äpple, rödbeta, stjälkselleri, skalad apelsin, päron, grönkål eller broccoli.
- Kan även mixas med bär som jordgubbar eller blåbär.
- Eller kör i babyspenat i början eller mixa i med stavmixer.
Rester
Resterna från morotsjuicen kan du använda till bakverk och maträtter som har riven morot. Några förslag är morotskaka, morotsmarmelad, morotsmuffins, tillsätt till degen i brödbak som ex. morotsfrallor eller koka morotssoppa på osv.
Morotsresterna kan samlas i en burk i frysen tills du vill använda dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal