Äppel- och morotsröra

Äppel- och morotsröra är ett slags äppelmos med strimlade morötter i smaksatt med äppelcidervinäger och persilja. Fräst i olivolja till en röra.

Gott, nyttigt och billigt som tillbehör till det mesta. Utan socker.

En rätt jag kom på när det ända jag hade hemma var äpplen, morötter och vinäger. Nyttigt och gott. Perfekt att laga på svenska äpplen och morötter. Speciellt om du har gott om äpplen.

Istället för äppelcidervinäger kan du ta valfri vinäger - gärna en mild och fin vinäger som vit balsamvinäger.

Jag tog en gårdsproducerad äppelcidervinäger från Normandie - Vinaigre de Cidre Fermier från Dupont - som även producerar cider och calvados. Det går såklart utmärkt med svensk äppelcidervinäger eller valfri sort. Tillsätt inte all på en gång utan lite i taget och smaka av så det inte blir för surt för din smak.

4 portioner äppel- och morotsröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • 2-3 stora morötter, ca 200 gram
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala äpplen och morötter. Skär bort kärnhus och tärna äpplen. Dela morötter på längden och strimla den grovt.
  2. Fräs morötter och äpplen i olivolja i på medelvärme i ca 10 minuter tills äpplena faller sönder till mos. Rör då och då.
  3. Hacka persilja och tillsätt den.
  4. Smaka av röran med vinäger, salt och peppar.
  5. Äppelröran är klar att servera. Eller låt svalna och förvara övertäckt i kylen.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.