Äppel- och morotsröra
Äppel- och morotsröra är ett slags äppelmos med strimlade morötter i smaksatt med äppelcidervinäger och persilja. Fräst i lite olivolja till en röra.
Gott, nyttigt och billigt som tillbehör till det mesta. Utan socker.
En rätt jag kom på när det ända jag hade hemma var äpplen, morötter och vinäger. Nyttigt och gott. Perfekt att laga på svenska äpplen och morötter. Speciellt om du har gott om äpplen.
Jag tog en gårdsproducerad äppelcidervinäger från Normandie - Vinaigre de Cidre Fermier från Dupont - som även producerar cider och calvados. Det går såklart utmärkt med svensk äppelcidervinäger eller valfri sort. Tillsätt inte all på en gång utan lite i taget och smaka av så det inte blir för surt för din smak.
Lägg gärna lite extra på att köpa ekologiska äpplen och morötter.
Tillagning
- Skala äpplen och morötter. Skär bort kärnhus och tärna äpplen. Dela morötter på längden och strimla den grovt.
- Fräs morötter och äpplen i olivolja i på medelvärme i ca 10 minuter tills äpplena faller sönder till mos. Rör då och då.
- Hacka persilja och tillsätt den.
- Smaka av röran med vinäger, salt och peppar.
- Äppelröran är klar att servera. Eller låt svalna och förvara övertäckt i kylen.
Varianter
Olivoljan kan bytas mot svensk rapsolja eller annan matolja.
Istället för äppelcidervinäger kan du ta valfri vinäger - gärna en mild och fin vinäger som vit balsamvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 91 kcal