Lax med bulgursallad och morotstzatziki

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.

Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.

Räkna fyra bitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Det finns frysta portionsförpackade laxbitar som du tinar i kylen eller i vatten några timmar.

Godast är att köpa en färsk sida lax och dela i portionsbitar. Skinnet kan gärna vara kvar om det är fjällat. Det är enklare att grill laxen om skinnet är kvar - grilla med skinnsidan nedåt längsta tiden.

Grillar du lax utan skinn så vänta tills den fått grillyta och pilla loss den försiktigt från gallret när du vänder laxen så den ej går sönder. Eller lägg laxbitarna i ett fiskhalster - då är det jättelätt att vända och grilla laxen.

Vill du ha ett vegetariskt alternativ kan du ta Halloumiost och servra med samma tillbehör.

Vintips

Gott till laxen är ett vitt smakrikt vin som ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner lax med bulgursallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfile
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk curry eller efter smak beroende på curry
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco eller chili efter smak

Tillagning

  1. Tina fryst lax om du köpt det. Lägg ex. i vatten.
  2. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  3. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  4. Sätt gärna på lock.
  5. Koka på låg värme i 12 minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  7. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  8. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  9. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  10. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  11. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  13. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  14. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till laxen.
  15. Morotstzatziki: Skala morötter.
  16. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  17. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  18. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  19. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  20. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till laxen.
  21. Stek eller grilla lax: Vänd laxbitarna i olivolja, salt och peppar.
  22. Stek eller grilla laxen så att den får färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Innertemperaturen ska vara 45 - 52 °C och fisk-köttet ska blir grumligt och gå att ta isär i flagor. Grillar du så grilla med skinnsidan nedåt först tills laxen är nästan genomstekt - vänd och ge färg på andra sidan. Utan skinn så grilla tills den har grillyta och pilla sedan loss försiktigt från gallret och vänd så att laxen ej går sönder. Enklast är att laga laxen i ett grillhalster om du grillar.
  23. Servera laxen med bulgursalladen och morotstzatzikin.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.