Morotsmarmelad

Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

ca 4 marmeladburkar morotsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kilo morötter, helst kravmärkta
  • 3 citroner, helst kravmärkta
  • 2 dl vatten
  • 7 dl strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Skala morötterna. Riv dem fint på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  2. Lägg i en stor kastrull.
  3. Skölj och borsta citronerna. Dela dem, klyfta och skiva så fint du kan. Lägg i kastrullen med morötterna.
  4. Tillsätt vatten och koka i 20 minuter utan lock.
  5. Rör i sockret. Koka i 20 minuter till. Rör om då och då. Akta så inte morotsmarmeladen bränns.
  6. Sterilisera rena glasburkar med lock i 100 gradig ugn i 15 minuter.
  7. Fördela den varma morotsmarmeladen i burkarna och sätt på locket.
  8. Låt morotsmarmeladen svalna.
  9. Förvara burkarna med morotsmarmeladen mörkt och i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat