Morotsmarmelad

Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

ca 4 marmeladburkar morotsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kilo morötter, helst kravmärkta
  • 3 citroner, helst kravmärkta
  • 2 dl vatten
  • 7 dl strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Skala morötterna. Riv dem fint på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  2. Lägg i en stor kastrull.
  3. Skölj och borsta citronerna. Dela dem, klyfta och skiva så fint du kan. Lägg i kastrullen med morötterna.
  4. Tillsätt vatten och koka i 20 minuter utan lock.
  5. Rör i sockret. Koka i 20 minuter till. Rör om då och då. Akta så inte morotsmarmeladen bränns.
  6. Sterilisera rena glasburkar med lock i 100 gradig ugn i 15 minuter.
  7. Fördela den varma morotsmarmeladen i burkarna och sätt på locket.
  8. Låt morotsmarmeladen svalna.
  9. Förvara burkarna med morotsmarmeladen mörkt och i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer