Morotsmarmelad

Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron.

Enklast är att koka marmeladen med syltsocker men till bilderna kokade jag med vanligt socker på gammalt vis.

1,1 liter morotsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kilo morötter, helst ekologiska, 800 gram rivna morötter
  • 1 citron, 250 gram, helst ekologisk
  • 2,5 dl vatten
  • 7 dl syltsocker (enklast) eller strösocker
  • 1 dl flytande pektin om du använt strösocker

Tillagning

  1. RENA BURKAR: Ställ in glasburkar och lock i kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och låt sedan stå i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt burkarna stå i ugnen.
  2. Skala morötter. Riv dem grovt på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  3. Lägg i en stor kastrull.
  4. Skölj och borsta citron. Dela och skär i klyftor, ta bort kärnor och skiva så fint du kan. Lägg citronhacket med saft i kastrullen med morötterna.
  5. Tillsätt vatten och koka i 30 minuter med lock. Rör då och då.
  6. Rör i sockret. Koka på hög värme till 104 grader ca 10 minuter om du använder strösocker. Tillsätt flytande pektin och koka i 3 minuter till. Använder du syltsocker räcker det att koka ihop i 5 minuter. Rör om då och då.
  7. Har du kokat med strösocker kan du göra ett marmeladprov genom att ta en msk marmelad och lägg på en liten tallrik. Ställ i frysen 3 minuter. Marmeladen ska stelna till. Ha annars i lite mer fruktpektin samt koka några minuter till.
  8. Fördela den varma morotsmarmeladen i burkarna och sätt på locket.
  9. Förvara burkarna med morotsmarmeladen mörkt och i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser till morotsmarmeladen: hackad citron, vatten, socker och rivna morötter.
Ingredienser till morotsmarmeladen: hackad citron, vatten, socker och rivna morötter.
Vidare kan det behövas lite flytande pektin om du vill ha en riktigt fast marmelad.
Vidare kan det behövas lite flytande pektin om du vill ha en riktigt fast marmelad.
Koka marmeladen på hög värme till 104 grader och gör sedan gärna pektinprov.
Koka marmeladen på hög värme till 104 grader och gör sedan gärna pektinprov.
Marmeladen fördelas i rena burkar med lock.
Marmeladen fördelas i rena burkar med lock.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta.
  • Festa till med morotsmarmeladen till en god engelsk fika med en kopp the och hembakta scones, smör och ost.
  • Passar till finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.

Variant

  • En variant är morotsmarmelad med havtorn.
  • Du kan blanda med hälften rödbetor eller rivet äpple.
  • Citron kan bytas mot två lime.
  • Annat som passar i marmeladen är 20 gram riven ingefära, 1 bit kanel och/eller 50 gram hackad eller flagad mandel.

Val av socker

Enklast är att koka marmeladen med syltsocker. Men du kan också koka med vanligt strösocker.

Hållbarhet

  • Öppnad burk bör ätas upp inom några veckor. Förvaras i kylen.
  • Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Tillsätt ev. flytande pektin samt koka 5 minuter till. Gör om provet.

Morotsmarmeladen får en fyllig orange färg, god smak och gott tuggmotstånd. Dessutom är morötter billiga.
Morotsmarmeladen får en fyllig orange färg, god smak och gott tuggmotstånd. Dessutom är morötter billiga.

E-mail
Medel: 3.9 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-28