Morotsmarmelad

Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin.

Pektinet och citronsyran i citronerna gör också sitt till att denna marmelad blir fast och hållbar. Förvaras i kylen.

Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.

Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

Festa till med marmeladen till en god fika som in England med smör, ost och hembakta scones samt en kopp te.

ca 4 marmeladburkar morotsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kilo morötter, helst kravmärkta
  • 3 citroner, helst kravmärkta
  • 2 dl vatten
  • 7 dl strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Skala morötterna. Riv dem fint på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  2. Lägg i en stor kastrull.
  3. Skölj och borsta citronerna. Dela dem, klyfta och skiva så fint du kan. Lägg i kastrullen med morötterna.
  4. Tillsätt vatten och koka i 20 minuter utan lock.
  5. Rör i sockret. Koka i 20 minuter till. Rör om då och då. Akta så inte morotsmarmeladen bränns.
  6. Sterilisera rena glasburkar med lock i 100 gradig ugn i 15 minuter.
  7. Fördela den varma morotsmarmeladen i burkarna och sätt på locket.
  8. Låt morotsmarmeladen svalna.
  9. Förvara burkarna med morotsmarmeladen mörkt och i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept