Morotssoppa med ingefära
Morotssoppa med ingefära, gurkmeja, chili, lök och vitlök samt crème fraiche.
Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera.
Tillagning
- Skala och hacka löken samt vitlöken.
- Skala morötter och slanta dem.
- Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
- Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
- Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
- Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
- Tillsätt ingefära och vinäger.
- Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
- Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
- Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
- Soppan är god med bröd till.
Serveringsförslag
- Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande. Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
- Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver eller focaccia med rosmarin.
Tips
- Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in. Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
- Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar kokosmjölk eller Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
- Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
- Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.
Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal