Morotssoppa med ingefära

Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera. Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in.
Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande.
Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver (sök recept här på receptfavoriter) eller focaccia med rosmarin.
Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.

8 portioner morotssoppa med ingefära

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 liter vatten
  • 2 krm gurkmeja
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • Tillbehör: 1 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
  9. Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
  10. Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
  11. Soppan är god med bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer