Morotssoppa med ingefära

Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera. Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in.
Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande.
Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver (sök recept här på receptfavoriter) eller focaccia med rosmarin.
Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.

8 portioner morotssoppa med ingefära

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 liter vatten
  • 2 krm gurkmeja
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • Tillbehör: 1 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
  9. Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
  10. Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
  11. Soppan är god med bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer