Morotssoppa med ingefära

Morotssoppa med ingefära, gurkmeja, chili, lök och vitlök samt crème fraiche.

Gott, nyttigt, billigt och enkelt att laga till många. Här en stor sats till flera.

8 portioner morotssoppa med ingefära

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 liter vatten
  • 2 krm gurkmeja
  • 2 buljongtärningar grönsak
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • Tillbehör: 1 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 25 minuter tills morötterna är mjuka.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät ex. med en stavmixer.
  9. Mixa i crème fraiche (eller Oatly Fraiche) och smaka av med salt och peppar.
  10. Morotssoppan är klar att servera. Om du vill kan du servera den med rostad kokos, pumpafrön eller solrosfrön vid sidan. Avokadoolja kan man också ringla över om man vill.
  11. Soppan är god med bröd till.

Serveringsförslag

  • Du kan toppa soppan med rostad kokos eller rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller liknande. Vidare kan man droppa över lite avokadoolja. Detta är valfritt.
  • Servera soppan med gott bröd till. Här hembakt baguette med soltorkad tomat och oliver eller focaccia med rosmarin.

Tips

  • Överbliven morotssoppa kan du spara och ev. frysa in. Perfekt att ha med till lunch med bröd till.
  • Vegetarisk soppa som blir vegan om du tar kokosmjölk eller Oatly Fraiche (havre crème fraiche) i.
  • Du behöver en stavmixer, matberedare eller mixer att mixa soppan med.
  • Välj helst krav-märkt morötter. Knippmorötter eller vanliga vintermorötter funkar också fint.

Till morotssoppan tog jag knippmorötter och färsk ingefära samt toppade med rostade kokosflingor, flingsalt och avokadoolja.
Till morotssoppan tog jag knippmorötter och färsk ingefära samt toppade med rostade kokosflingor, flingsalt och avokadoolja.

E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-29

Tillbehör och liknande: