GI pizza

GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
En god ost kan du blanda av riven mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.

4 portioner GI pizza, en långpanna GI-pizza

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Tomatsås: 1 pkt krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm torkad oregano
  • 1 krm torkad rosmarin
  • Topping: 4 dl grovt riven ost
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 4 msk pinjenötter
  • 150 g lufttorkad skinka, 3-4 skivor per portion
  • 0,5 pkt rucola

Tillagning

  1. Gör först pizzadegen: Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
  2. Blanda ner mjölet och salt, lite i taget och rör om till en deg.
  3. Knåda degen och tillsätt mjöl tills den precis släpper från kanten. Knåda degen i maskin 10 minuter i maskin eller 15 för hand.
  4. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl efter hand.
  5. Låt pizzadegen jäsa i 50 minuter under bakduk.
  6. Gör under tiden tomatsåsen till pizzan. Laga tomatsåsen till pizzan. Pressa vitlöken i en kastrull och blanda ner krossad tomat, tomatpuré, cayennepeppar, vinäger, salt, socker och kryddor. Koka ihop och låt småputtra.
  7. Värm ugnen till max värme. Sätt in de ugnsbleck, långpannor eller ugnsformar du ska baka pizzan på så att de är varma när du sen lägger på pizzadegen.
  8. Riv osten och hacka soltorkade tomat i strimlor.
  9. Dags att baka ut gi-pizzdegen: knåda pizzadegen något. Gör du runda pizzor så dela degen i fyra delar och knåda ut runda pizzor - använd ev. kavel.
  10. Pensla långpannan med lite olivolja först.
  11. Ta ut den bakplåt eller långpanna du ska baka på och pensla med olivolja. Lägg i pizzan. Du kan baka i omgångar om du ej har plats. Bakar du en stor pizza i en långpanna så kavlar du ut hela degen i en rektangel i storlek som långpannan. Du kan också kavla i delar och trycka ihop dem. Eller så formar du en rektangel för hand och trycker, drar ut den i långpannan.
  12. Fördela tomatsås på pizzadegen och fördela osten samt soltorkade tomater.
  13. Grädda pizzan i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Passa så inte osten bränns. Bakar du flera pizzor över varandra så byt plats på dem om du har en ugn med grillelement (annars blir den övre pizzan bakt för snabbt ovanifrån). Varmluftsugn däremot fungerar däremot snabbt och jämt i hela ugnen.
  14. Ta ut pizzan och fördela skinka, pinjenötter och ruccola över pizzan och njut. Eventuellt strör du lite torkad oregano över också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer