Pizza med dinkel
Pizza med dinkel och förslag på toppings.
Dinkel eller speltvete är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt vetemjöl - så detta blir en slags GI-pizza.
Dinkelpizzan bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg med tomatsås, ost och valfria toppings.
Tillagning
- Finfördela jästen i en bunke.
- Häll i vatten och rör ut jästen.
- Tillsätt olja och dinkelmjöl.
- Arbeta till smidig pizzadeg som släpper från bunkens väggar.
- Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt pizzadegen jäsa i minst 1 timme. Täck bunken med plastfilm så får du en saftigare pizzadeg.
- Förbered pålägg som ex. skiva rödlök osv.
- Sätt ugnen på 225 grader. Gärna undervärme. Sätt in långpannan eller stekpannor som du ska baka pizzan i.
- Ta upp degen på bakbord, knåda ihop den och kavla ut degen så att den passar en långpanna eller fyra runda portionspizzor bakade på bakplåtspapper, pizzasten eller i stekpanna (pan pizza).
- Smörj eller pensla långpannan, bakplåtspappret eller stekpannorna med olivolja eller solrosolja.
- Lägg i, kavla ut eller tryck ut pizzadegen. Bred ut och fördela tomatsås i botten, sedan riven ost sedan övriga pålägg.
- Baka i ca 15 minuter till osten smält, gi-pizzan fått fin färg och botten är knaprig.
- Servera dinkelpizzan med en god pizzasallad, tomatsallad, ruccolasallad eller annat gott till.
Extra god ost
En god blandning pizzaost får du av mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler samt lite riven parmesan.
Tips på toppings
- En god variant är att baka en pizza med bara tomat och ost och sedan toppa med färsk basilika och lufttorkad skinka.
- Bakar du pizza med köttfärs eller kebabkött är det gott med vitlökssås eller bearnaisesås till.
Degen kan förberedas
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Tips
- Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
- Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
- Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
- Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
- Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
- Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.
Baksten och pizzastål
Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal