Pizza med skinka i långpanna

Hembakt skinkpizza på jäst deg med god tomatsås, topping och ost. Gott till pizza är pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor. Eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. 

Annat gott på pizzan är: salami, kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar, bacon - skär i bitar, stekt köttfärs ex. texmexfärs, hackad pepperoni, kebabkött, stekt strimlat kycklingkött, skivad stekt fläskfilé, skivad stekt oxfilé, skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar

Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto; ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.

Du kan också variera osten med några skivor mozzarellaost eller bara ta riven mozzarella på hela pizzan.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

4 portioner pizza med skinka i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 1 skivad rödlök eller gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 300 gram kokt eller rökt skinka i skivor eller strimlor
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan: Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förslagsvis: skala och strimla lök samt purjolök. Skölj och dela cocktailtomater. Dela eller skär skinkan i strimlor.
  7. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  8. Sätt ugnen på max under- och övervärme.
  9. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
  10. Lägg ut ett bakplåtspapper stort som långpannan.
  11. Knåda eller kavla ut pizzadegen på bakplåtspappret så att den är stor som långpannan.
  12. Ta ut den heta långpannan och smörj (pensla) den med olivolja i botten.
  13. Låt gärna den utkavlade pizzadegen jäsa en kvart övertäckt innan du lägger den i het långpanna eller stekpanna.
  14. Lägg bakplåtspappret med degen nedåt i långpannan och dra bort bakplåtspappret. Forma till degen i långpannan. Pensla gärna kanterna med olivolja.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut tomatsåsen.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du vill ha det.
  18. Grädda pizzan i ca 10-15 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. Pizzan ska få färg samt vara knaprig och bakt i botten.
  19. Lägg ev. på skivad mozzarella när du har fem minuter kvar av gräddningen.
  20. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och skär upp den.
  22. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
  23. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad grönsallad som ruccola.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer