Vegetarisk pizza i långpanna

Hembakt vegopizza på jäst deg med god tomatsås, topping och ost. Vegetarisk pizza i långpanna.

4 portioner pizza

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 pressad vitlök
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan (valfritt)
  • 4 droppar tabasco (valfritt)
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 4 dl grovt riven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 2 skivade rödlökar eller gula lökar
  • 1 purjolök
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 50 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan: Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förslagsvis: skala och strimla lök samt purjolök. Skölj och dela coctailtomater.
  7. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  8. Sätt ugnen på max under- och övervärme.
  9. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
  10. Lägg ut ett bakplåtspapper stort som långpannan.
  11. Knåda och kavla ut pizzadegen på bakplåtspappret så att den är stor som långpannan.
  12. Ta ut den heta långpannan och smörj (pensla) den med olivolja i botten.
  13. Låt gärna den utkavlade pizzadegen jäsa en kvart övertäckt innan du lägger den i het långpanna eller stekpanna.
  14. Lägg bakplåtspappret med degen nedåt i långpannan och dra bort bakplåtspappret. Forma till degen i långpannan. Pensla gärna kanterna med olivolja.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut tomatsåsen.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du vill ha det.
  18. Grädda pizzan i ca 10-15 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. Pizzan ska få färg samt vara knaprig och bakt i botten.
  19. Lägg ev. på skivad mozzarella när du har fem minuter kvar av gräddningen.
  20. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och skär upp den.
  22. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
  23. Lägg ev. på kalla toppings som några blad grönsallad som ruccola.

Serveringsförslag

Gott till pizza är pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.

Eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger.

Varianter

Annat gott på pizzan är: kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar och hackad pepperoni.

Du kan variera pizzaosten med några skivor mozzarellaost eller bara ta riven mozzarella på hela pizzan.

Vill du göra vegan pizza så kan du byta osten mot vegan riven ost mozzarellastyle.

Kalla toppings

Läggs på när pizzan är bakad:

  • Ruccolasallad - skölj salladen noga innan;
  • Vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök;
  • Bearnaisesås;
  • Fetaost i tärningar;
  • Torkad oregano;
  • Färsk basilika;
  • Riven parmesanost.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-14