Focacciapizza
Focacciapizza är en variant på focaccia bakad med pizzapålägg.
Ett slags pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Tillagning
- Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
- Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
- Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
- Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
- Låt focacciadegen jäsa övertäckt i ca 35 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn och jäs under tiden degen.
- Blanda 4 msk olivolja med lika mycket vatten, tomatpure samt pressad vitlök. Pensla över hela degen.
- Sprid över rosmarin och riven ost.
- Tryck ner hål förslagsvis ca 16 stycken i rader i degen. Tryck ner en oliv och en soltorkad tomat i varje hål.
- Klyfta tomaterna i fyra delar var och sprid ut dem över focaccia-degen.
- Dela skinkan i grova bitar och sprid ut dem.
- Skala och strimla löken och sprid ut den över degen.
- Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
- Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
- Skär upp focaccian i fyrkanter eller lagom portionsbitar.
- Kan serveras varm men också kall till utflykt eller picknick.
Varianter
- Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen (valfritt).
- Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza.
- Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal