Focacciapizza

En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök. Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.

Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen (valfritt). Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.

1 långpanna foccaciapizza

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 13 liter vetemjöl special
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • Pizzapålägg: 4 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl riven ost, gärna mozzarella
  • 1 dl oliver, svarta kalamata med kärna
  • 16 soltorkade tomater i olja
  • 1 rödlök
  • 8 små tomater, cocktailtomater eller soltorkade tomater
  • 6 skivor kokt eller rökt skinka

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
  2. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
  4. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
  5. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
  6. Låt focacciadegen jäsa övertäckt i ca 35 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader och jäs under tiden degen.
  8. Blanda 4 msk olivolja med lika mycket vatten, tomatpure samt pressad vitlök. Pensla över hela degen.
  9. Sprid över rosmarin och riven ost.
  10. Tryck ner hål förslagsvis ca 16 stycken i rader i degen. Tryck ner en oliv och en soltorkad tomat i varje hål.
  11. Klyfta tomaterna i fyra delar var och sprid ut dem över focaccia-degen.
  12. Dela skinkan i grova bitar och sprid ut dem.
  13. Skala och strimla löken och sprid ut den över degen.
  14. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
  15. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
  16. Skär upp focacciapizzan i fyrkanter.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer