Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika

Pizza med kyckling, mozzarella och basilika på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka. Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.

Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Du kan välja pålägg efter smak och tycke.

Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.

Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.

Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper. Sedan är det bara att ta fram och baka av.

2 libapizzor med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • 2 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 100 gram kycklingfilé eller färdiggrillat kycklingkött
  • 1,5 dl tomatsås eller pizzasås
  • 3 dl riven mozzarella
  • 1 hel mozzarellaost
  • 16 fina svarta oliver, ex kalamata, med eller utan kärnor
  • 8 blad basilika

Tillagning

  1. Koka tomatsås om du önskar det. Se recept här på receptfavoriter.se. Eller använd färdig. En snabb sås kan röra ihop av 1,5 dl tomatpuré blandad med en pressad vitlök, 2 msk olivolja, 0,5 krm svartpeppar och 1 krm salt.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Strimla och stek kycklingköttet 5-6 minuter tills det är genomstekt. Salta och peppra det. Ta ev. på lite grillkrydda, paprikapulver eller chiliflakes medan du steker kycklingköttet. Använder du färdiggrillat kycklingkött så strimla det i mindre bitar.
  4. Lägg bröden på varsin plåt.
  5. Bred ett tunt lager tomatsås eller tomatpuréblandning på båda bröden.
  6. Fördela den rivna osten över tomatsåsen.
  7. Skiva mozzarellaosten och fördela på libabröden.
  8. Fördela över kycklingen.
  9. Sätt in pizzorna i mitten av ugnen att grädda i ca 7-8 minuter eller tills osten smält och pizzorna fått fin färg.
  10. Servera direkt libapizzorna med några färska blad basilika på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer