Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika

Introduktion och förberedelse

Pizza med kyckling, mozzarella och basilika på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.

Val av pålägg

Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Desto godare pålägg desto godare pizza.

  • Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Du kan också göra hemgjord mozzarella.
  • Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
  • Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med färdig pizzasås från ex. Mutti eller tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
  • Du kan strimla och steka kycklingfilé eller ta färdiggrillat kycklingkött.

Serveringsförslag

Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.

Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.

Kan förberedas

Om du vill ha en billig och god hemgjord fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper på och mellan pizzorna och frysa in. Sedan är det bara att ta fram och baka av direkt från frysen.

Pizza med libabröd - arabiska tunnbröd - som pizzabotten med kyckling, mozzarella och basilika.
Pizza med libabröd - arabiska tunnbröd - som pizzabotten är lätt att göra och toppa med pizzasås samt pålägg som kyckling, mozzarella och basilika.

2 libapizzor med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • 2 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 100 gram kycklingfilé eller färdiggrillat kycklingkött
  • 1,5 dl tomatsås eller pizzasås
  • 3 dl riven mozzarella
  • 1 hel mozzarellaost
  • 16 fina svarta oliver, ex kalamata, med eller utan kärnor
  • 8 blad basilika

Tillagning

  1. Koka tomatsås om du önskar det. Se recept här på receptfavoriter.se. Eller använd färdig. En snabb sås kan röra ihop av 1,5 dl tomatpuré blandad med en pressad vitlök, 2 msk olivolja, 0,5 krm svartpeppar och 1 krm salt.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Strimla och stek kycklingköttet 5-6 minuter tills det är genomstekt. Salta och peppra det. Ta ev. på lite grillkrydda, paprikapulver eller chiliflakes medan du steker kycklingköttet. Använder du färdiggrillat kycklingkött så strimla det i mindre bitar.
  4. Lägg bröden på varsin plåt.
  5. Bred ett tunt lager tomatsås eller tomatpuréblandning på båda bröden.
  6. Fördela den rivna osten över tomatsåsen.
  7. Skiva mozzarellaosten och fördela på libabröden.
  8. Fördela över kycklingen.
  9. Sätt in pizzorna i mitten av ugnen att grädda i ca 7-8 minuter eller tills osten smält och pizzorna fått fin färg.
  10. Servera direkt libapizzorna med några färska blad basilika på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 886 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-04