Vitkålssallad

Två recept på vitkålssallad - ett med vinäger eller coleslaw med majonnäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw. På bilden coleslaw till grillade revben, majskolv och potatisklyftor.

Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.

Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar).

Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.

6 portioner vitkålssallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PIZZASALLAD: 600 gram färsk vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 krm örtsalt, vitlökspulver och kummin efter smak
  • 0,5 strimlad rödlök (valfritt)
  • 1 dl strimlad inlagd paprika eller färsk röd paprika (valfritt)
  • COLESLAW: 600 gram färsk vitkål
  • 1 morot (valfritt)
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 1 dl majonnäs eller turkisk yoghurt
  • 2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. PIZZASALLAD: Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten.
  2. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad.
  3. Lägg vitkålen i en skål. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev.
  4. Tillsätt peppar, vinäger, olivolja, socker, oregano, basilika. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa.
  5. Strimla ev. lök och paprika och ha i det. Blanda alla ingredienser. Massera gärna kålen med handen så blir den snabbare mjuk och god pizzasallad. Pizzasalladen ska helst stå och bli mjuk i kylen någon timme eller flera timmar. Men går såklart att äta efter någon halvtimme med. Du kan snabba på genom att lägga pizzasalladen i en plastpåse och massera den mjuk (det är saltet som gör att kålen mjuknar).
  6. COLESLAW: Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  7. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  8. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt stå minst 30 minuter. Coleslaw blir godast efter ett tag i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.