Vitkålssallad

Vitkålssallad är vanlig i två varianter - pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonnäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw. På bilden coleslaw till grillade revben, majskolv och potatisklyftor.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.

6 portioner vitkålssallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Pizzasallad: 600 gram färsk vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 krm örtsalt, vitlökspulver och kummin efter smak
  • 0,5 strimlad rödlök (valfritt)
  • 1 dl strimlad inlagd paprika eller färsk röd paprika (valfritt)
  • Coleslaw: 600 gram färsk vitkål
  • 1 morot (valfritt)
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 1 dl majonnäs eller turkisk yoghurt
  • 2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Pizzasallad: Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten.
  2. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad.
  3. Lägg vitkålen i en skål. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev.
  4. Tillsätt peppar, vinäger, olivolja, socker, oregano, basilika. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa.
  5. Strimla ev. lök och paprika och ha i det. Blanda alla ingredienser. Massera gärna kålen med handen så blir den snabbare mjuk och god pizzasallad. Pizzasalladen ska helst stå och bli mjuk i kylen någon timme eller flera timmar. Men går såklart att äta efter någon halvtimme med. Du kan snabba på genom att lägga pizzasalladen i en plastpåse och massera den mjuk (det är saltet som gör att kålen mjuknar).
  6. Coleslaw: Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  7. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  8. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt stå minst 30 minuter. Coleslaw blir godast efter ett tag i kylen.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer